settings icon
share icon
Pitanje

Da li je nebo stvarnost?

Odgovor


Nebo je zaista stvarno mjesto. Biblija nam kaže da je ono Božiji tron (Izaija 66:1; Djela 7:48-49; Matej 5:34-35). Nakon što je uskrsnuo i na zemlji se pojavio svojim učenicima, Isus “bi uzet u nebo, i sjede Bogu s desne strane”(Marko 16:19; Djela 7:55-56). “Jer Krist ne uđe u rukotvorenu Svetinju nad svetinjama koja bi bila slika istinite, nego u samo nebo, da nas sada zastupa pred Bogom” (Hebrejima 9:24). Isus nije samo otišao prije nas, ulazeći radi nas, nego je živ i danas obavlja svoju službu velikog svećenika u pravom Šatoru koji je podigao Bog (Hebrejima 6:19-20; 8:1-2).

Isus sam nam je također rekao da postoje mnogi stanovi u Božijem domu i da On ide da nam pripremi mjesto. Imamo sigurnost Njegove riječi da će se jednog dana vratiti na zemlju i uzeti nas k sebi u nebo (Ivan 14:1-4). Naša vjera u vječni dom na nebu je bazirana na određenom Isusovom obećanju. Nebo je definitivno stvarno mjesto. Ono zaista postoji.

Kada ljudi poriču postojanje neba, oni ne poriču samo pisanu Božiju Riječ, nego i unutrašnje čežnje sopstvenih srca. Pavle se bavio ovim pitanjem u svom pismu Korinćanima, ohrabrujući ih da se drže nade neba, kako ne bi obeshrabrili. Iako mi “čeznemo i uzdišemo” u ovozemaljskom tijelu, imamo nadu neba uvijek ispred sebe i žudimo da stignemo tamo (2. Korinćanima 5:1-4). Pavle bodri Korinćane da očekuju svoje domove u nebu, da imaju perspektivu koja će ih ohrabriti da izdrže teške stvari i razočarenja ovog života. “Jer naša sadašnja laka nevolja donosi nam obilnu vječnu slavu koja sve nadvisuje. Mi ne gledamo na ovo što se vidi, nego na ono što se ne vidi, jer je ovo što se vidi prolazno, a ono što se ne vidi vječno” (2. Korinćanima 4:17-18).

Kao što je Bog stavio u čovjekovo srce poznanje da On postoji (Rimljanima 1:19-20), tako smo i “programirani” da žudimo za nebom. To je tema nebrojenih knjiga, pjesama i umjetničkih djela. Nažalost, naš grijeh nam je zatvorio put za nebo. Pošto je ono prebivalište svetog i savršenog Boga, grijehu tamo nema mjesta, niti može biti tolerisan. Srećom, Bog nam je providio ključ koji otvara vrata neba – Isusa Krista (Ivan 14:6). Svi koji vjeruju u Njega i traže oproštenje za grijeh će naći ta vrata širom otvorena. Neka nas buduća slava našeg vječnog doma motiviše da služimo Bogu vjerno i svim srcem. “Imamo dakle, braćo, osiguran ulazak u svetište krvlju Isusa koji nam je otvorio put novi i živi zavjesom, to jest svojim tijelom. Imamo i velikoga svećenika nad Božjom kućom. Zato pristupajmo istinitim srcem u punini vjere, srca očišćenog od ljage na savjesti, i tijela opranog čistom vodom!” (Hebrejima 10:19-22) EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je nebo stvarnost?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries