settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o stvaranju naspram evolucije?


Svrha ovog odgovora nije da predstavi naučni dokaz po pitanju debate o stvaranju naspram evolucije. Za naučne argumente za stvaranje i/ili protiv evolucije, preporučujemo „Odgovore u Postanku“ i „Institut za izučavanje stvaranja“ (u originalu „Answers in Genesis“ and „Institute for Creation Research“). Svrha ovog artikla je da objasni zašto, po Bibliji, uopšte postoji debata o stvaranju nasuprot evolucije. Rimljani 1:25 izjavljuje: „Njih koji su istinu Božju zamijenili lažju te se klanjali i iskazivali štovanje stvorenju mjesto Stvoritelju, koji je slavljen zauvijek. Amen.“

Ključni faktor u debati je da su većina naučnika koji vjeruju u evoluciju ateisti ili agnostici. Postoje oni koji drže neku formu teorije teističke evolucije i drugi koji imaju deistički pogled na Boga (Bog postoji, ali nije uključen u svijet i sve se odigrava prirodnim putem). Postoje i oni koji iskreno gledaju na podatke i dolaze do zaključka da se evolucija bolje uklapa u njih. Kako god, svi oni predstavljaju mali procenat među naučnicima koji se zalažu za evoluciju. Velika većina evolucionista drže da je život proizašao bez ikakve intervencije od strane višeg bića. Evolucija je, po definiciji, prirodna nauka.

Za ateizam, da bi bio istinit, mora postojati alternativno objašnjenje – drugo osim Stvoritelja – za postanak univerzuma i života. Iako je vjerovanje u neku formu evolucije postojalo i prije Chalrles-a Darwin-a, on je bio prvi koji je razvio vjerodostojan model za proces evolucije – prirodnu selekciju. Darwin je sebe jednom identifikovao kao Kršćanina, ali kao rezultat nekih tragedija u njegovom životu, odrekao se kršćanske vjere i postojanja Boga. Evoluciju je stvorio ateista. Darwin-ov cilj nije bio da dokaže da Bog ne postoji, ali je to jedan od krajnjih rezultata evolucije. Evolucija omogućava ateizam. Evolucionisti najvjerovatnije neće priznati da je njihov cilj dati alternativno objašnjenje o postanku života i time temelj ateizmu, ali po Bibliji, to je upravo razlog zašto evolucija postoji.

Biblija nam kaže: „Bezumnik reče u srcu: 'Nema Boga'“ (Psalam 14:1; 53:1). Ona također proglašava da su ljudi bez izgovora za nevjerovanje u Boga Stvoritelja. „Uistinu, njegova se nevidljiva svojstva, njegova vječna moć i božanstvo, promatrana po njihovim djelima, opažaju od postanka svijeta. Tako nemaju isprike“ (Rimljanima 1:20). Sudeći po Bibliji, svako ko se odriče postojanja Boga je bezumnik. Zašto je, onda, tako puno ljudi, uključujući neke kršćane, spremno da prihvati evolucioniste kao nepogovorne tumače naučnih podataka? Prema Bibliji, oni su svi bezumnici! Ludost ne znači nedostatak inteligencije. Većina evolucionista je intelektualno briljantna. Bezumlje indicira nemogućnost da se znanje ispravno primijeni. Izreke 1:7 nam kažu: „Strah je Gospodnji početak spoznaje, ali ludi preziru mudrost i pouku.“

Evolucionisti se rugaju stvaranju i/ili dizajnu inteligencijom kao nečemu što nije bazirano na nauci i nečemu što nije vrijedno naučnog istraživanja. Da bi nešto bilo smatrano za „nauku“, raspravljaju, mora biti u stanju da se posmatra i testira; mora biti „prirodno“. Stvaranje je po definiciji „natprirodno“. Bog i natprirodno ne mogu biti posmatrani ili testirani (po argumentima); zato se stvaranje i/ili dizajn inteligencijom ne mogu smatrati naukom. Naravno, ni evolucija se ne može posmatrati ili testirati, ali to evolucionistima izgleda ne predstavlja problem. Kao rezultat, svi podaci su filtrirani kroz predubjeđenja, pretpostavke i unaprijed prihvaćene teorije evolucije, bez uzimanja u obzir alternativnih objašnjenja.

Kako god, postanak univerzuma i postanak života ne mogu biti testirani niti posmatrani. I stvaranje i evolucija su vjerom zasnovani sistemi po pitanju postanka. Ni jedan ne može biti testiran, jer ne možemo ići milione (ili hiljade) godina unazad, kako bismo posmatrali postanak univerzuma ili postanak života u univerzumu. Evolucionisti odbijaju stvaranje na istom temelju koji bi ih, po logici, naveo da također odbiju evoluciju, kao naučno objašnjenje postanka. Evolucija, barem po pitanju postanka, se ne uklapa u definiciju „nauke“, ništa više od teorije stvaranja. Ona je navodno jedino objašnjenje postanka koje može biti testirano. Zato je jedina teorija o postanku koja može biti smatrana „naučnom“. To je ludost! Naučnici koji zastupaju evoluciju odbijaju vjerovatnu teoriju postanka bez čak i iskrenog istraživanja njene vrijednosti, zato što se to ne uklapa u njihovu nelogičnu usku definiciju „nauke“.

Ako je stvaranje istina, onda mora postojati Stvoritelj, kome smo odgovorni. Evolucija omogućava ateizam. Ona daje ateistima temelj za objašnjenje kako život postoji odvojeno od Boga Stvoritelja. Ona negira potrebu za Bogom koji bi bio uključen u život univerzuma. Evolucija je „teorija postanka“ za religiju ateizma. Prema Biblij, odabir je jasan. Možemo da vjerujemo Riječi našeg svemogućeg i sveznajućeg Boga, ili možemo vjerovati nelogički pristrasnim, „naučnim“ objašnjenjima budala.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o stvaranju naspram evolucije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries