settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači imati Božiji strah?

Odgovor


Za onog koji ne vjeruje, strah od Boga je strah od Božijeg suda i vječne smrti, koja je vječno odvojenje od njega (Luka 12:5; Hebreji 10:31). Za vjernika, strah od Boga je nešto potpuno drugačije. Vjernikov strah je strahopoštovanje. Hebreji 12:28,29 su dobar opis ovoga: “Zato, primajući u posjed kraljevstvo koje se ne može uzdrmati, čuvajmo i dalje milost. Njom i dalje štujmo Boga kako mu je ugodno, u strahu i poštovanju. Uistinu, naš ‘je Bog oganj koji proždire’”. Ovo strahopoštovanje je upravo ono što strah Božiji znači Kršćanima. To je faktor koji nas motiviše da se predamo Kreatoru Univerzuma.

Izreke 1:7 objavljuju: “Strah je Gospodnji početak spoznaje”. Dok ne shvatimo ko je Bog i ne razvijemo strah sa poštovanjem prema njemu, ne možemo imati pravu mudrost. Istinska mudrost dolazi samo iz razumijevana ko Bog jeste i toga ga je on svet, pošten i pravedan. Ponovljeni zakon 10:12, 20, 21 bilježi: “Dakle, Izraele, što od tebe traži Jahve, Bog tvoj? Samo to da se bojiš Jahve, Boga svoga; da po svim putovima njegovim hodiš; da ga ljubiš i služiš Jahvi Bogu svome, svim srcem svojim i svom dušom svojom. Boj se Jahve, Boga svojeg; njemu služi; uza nj se priljubi; njegovim imenom priseži. On je tvoja slava, Bog tvoj, koji je radi tebe učinio velika i čudesna djela što su ih vidjele tvoje oči.” Strah Božiji je baza našeg hoda po njegovim putevima, služenja njemu i, da, naše ljubavi prema njemu.

Neko strah Božiji shvata kao “poštovanje”. Dok je ono definitivno uključeno u koncept tog straha, tu postoji i nešto mnogo više. Biblijski strah, za vjernika, uključuje razumijevanje toga koliko Bog mrzi grijeh i strah od osude tog grijeha – čak i u životu vjernika. Hebreji 12:5-11 opisuju Božije disciplinovanje vjernika. Iako je to disciplinovanje učinjeno u ljubavi (Hebreji 12:6), i dalje je nešto čega se bojimo. Kad smo bili djeca, strah od roditeljske discipline nas je bez sumnje spriječio da učinimo neka loša djela. Tako bi trebalo da bude i u nasem odnosu sa Bogom. Trebalo bi da se plašimo njegove discipline i stoga da tražimo da živimo svoje živote na način koji mu je ugodan.

Vjernici ne bi trebalo da su uplašeni pred Bogom. Mi nemamo razlog da budemo u strahu. Imamo njegovo obećanje da nas ništa ne može odvojiti od njegove ljubavi (Rimljanima 8:38,39). Imamo njegovo obećanje da nas nikad neće ostaviti niti zaboraviti (Hebrejima 13:5). Strah od Boga znači da imamo takvo poštovanje prema njemu, da ono ima veliki uticaj na način na koji živimo svoje živote. Strah Božiji znači poštovanje, poslušnost, predanje njegovoj disciplini i slavljenje u strahopoštovanju.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači imati Božiji strah?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries