settings icon
share icon
Pitanje

Koje je godište zemlja? Koliko je zemlja stara?


Ako uzmemo u obzir činjenicu da je, prema Bibliji, Adam stvoren šesti dan postojanja planete, možemo otprilike odrediti, biblijski bazirano, starost zemlje, time što ćemo gledati hronološke detalje ljudske rase. Ovo polazi od pretpostavke da je računica u Postanku tačna, da je šest dana u kojima je postala zemlja bukvalno period od 24 sata i da nisu postojali propusti u hronologiji Postanka.

Genealogija izlistana u Postanku, poglavljima 5 i 11 nam daje podatak u kojim su godinama Adam i njegovi potomci postali očevi sljedećih generacija, u liniji rodoslovlja od Adama do Abrahama. Ako se odredi period u kojem se Abraham hronološki uklapa u historiju i dodajući godine koje su spomenute u Postanku 5 i 11, postaje očito da Biblija poučava da je zemlja stara oko 6000 godina, par stotina godina više ili manje.

Šta je sa bilionima godina starosti, opšte prihvaćenom teorijom naučnika danas, poučavanom od strane većine naših akademskih institucija? Ove godine su, na prvom mjestu, izvedene dvjema tehnikama koje se bave time: radiometričkim određivanjem starosti i geološkom vremenskom skalom. Naučnici koji brane teoriju mlade zemlje, od otprilike 6000 godina, instistiraju na tome da radiometričko određivanje starosti ima nedostatke, zbog serije pogrešnih zaključaka, dok je nedostatak geološkog određivanja vremenske skale u tome da ono uključuje pogrešno zasnovane pretpostavke. Štaviše, oni ukazuju na raskrinkavanje starih mitova, kao što je popularno pogrešno razumijevanje da su potrebni dugi periodi vremena za uslojavanje, fosilizaciju i formiranje dijamanata, ugljena, petroleja, stalaktita, stalagmita, itd. Na kraju, oni koji zastupaju mladu zemlju iznose sigurne dokaze za manji broj godina nastanka zemlje, umjesto dokaza za staru zemlju koje oni raskrinkavaju. Naučnici koji su za teoriju mlade zemlje prepoznaju da su u manjini danas, ali insistiraju na tome da će njihov rang da skoči sa vremenom, jer sve više i više naučnika ponovo ispituje dokaze i pažljivije gleda na trenutno prihvaćenu teoriju stare zemlje.

Na kraju krajeva, starost zemlje ne moze biti dokazana. Bilo da je 6000, bilo da je bilione godina stara, oba stanovišta su zasnovana na vjeri i pretpostavkama. Oni koji se drze biliona godina vjeruju da su metodi, kao sto je radiometičko datiranje, pouzdani, i da se nista nije desilo u historiji što bi moglo da poremeti normalno starenje radio-izotopa. Oni koji se drže teorije od 6000 godina starosti, vjeruju da je Biblija istinita i da neki drugi faktori objašnjavaju „očiglednu“ starost zemlje, kao što je Potop, ili Božije stvaranje univerzuma koji kao da „izgleda“ starije. Na primjer, Bog je stvorio Adama i Evu kao odrasla bića. Da ih je neki doktor ispitivao na dan kada su stvoreni, on bi rekao da oni imaju oko 20 godina (ili koliko god su godina izgledali da imaju), kada su, ustvari, oni bili mlađi od jednog dana. U svakom slučaju, uvijek postoiji dobar razlog da se vjeruje Božijoj Riječi više nego riječima ateističkih naučnika koji zastupaju evoluciju.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje je godište zemlja? Koliko je zemlja stara?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries