settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li srodna duša? Da li Bog ima jednu određenu osobu za koju treba da se vjenčate?

Odgovor


Uobičajena zamisao o "srodnoj duši" znači da za svaku osobu postoji neka druga osoba koja se "savršeno uklapa" i ako se vjenčate sa nekim ko nije ta osoba, nikad nećete biti sretni. Da li je koncept srodne duše biblijski? Ne, nije. On se često koristi kao izgovor za razvod. Ljudi koji nisu sretni u svom braku nekad tvrde da se nisu vjenčali sa svojom srodnom dušom i da bi stoga trebalo da se razvedu i počnu da traže onu koja to jeste. Ovo je ništa više nego izgovor, upadljivo nebiblijski. Ako ste u braku, osoba sa kojom smo u istom je naša srodna duša. Marko 10:7-9 objavljuje: "Zato će ostaviti muž oca i majku i prionuti za ženu svoju, i bit će oboje jedno tijelo. Tako nijesu više dvoje nego jedno tijelo. A što je Bog svezao, ne smije čovjek rastavljati". Muž i žena su "ujedinjeni", "jedno tijelo", "ne više dvoje nego jedno" i "svezani zajedno", tj. srodne duše.

Neki brak možda nije ujedinjen i radostan kako bi par želio da bude. Muž i žena možda nemaju fizičko, emocionalno i duhovno jedinstvo koje žele. Ali čak i u tom slučaju, oni su i dalje srodne duše. Par u takvoj situaciji treba da radi na razvijanju istinske intime "srodne duše". Time što će poslušati ono što Biblija naučava o braku (Efežanima 5:22-33), dvoje mogu da razviju intimu, ljubav i predanje koje srodne duše "jednog tijela" zahtijevaju. Ako ste vjenčani, vjenčani ste za svoju srodnu dušu. Bez obzira na to koliko neharmoničan brak bio, Bog može da donese iscjeljenje, oproštenje, obnovljenje i istinku bračnu ljubav i harmoniju.

Da li je moguće vjenčati se pogrešnom osobom? Ako mi sebe predajemo Bogu i tražimo Njegovo vođstvo, On obećava da će nas uputiti: "Uzdaj se u Gospoda svim srcem! Na svoju razboritost ne oslanjaj se! Misli na njega na svim putovima svojim; i on će ti ravnati staze" (Izreke 3:5-6). Ono što možemo izvući iz ovih stihova je to da ako ne vjerujemo Gospodu svim srcem i oslanjamo se na svoje sopstveno razumijevanje, možemo otići u pogrešnom pravcu. Da, moguće je da, u vrijeme neposlušnosti i nedostatka bliskog odnosa sa Bogom, stupimo u brak sa nekim za koga On nije želio da se vjenčamo. Čak i u takvom slučaju, ipak, Bog je suveren i u kontroli.

Čak i ako neki brak nije bio Božija želja, taj brak je i dalje unutar Njegove suverene volje i plana. Bog mrzi razvod (Malahija 2:16) i "vjenčati se pogrešnom osobom" nikad nije prikazano u Bibliji kao temelj za isti. Tvrditi da "sam u braku sa pogrešnom osobom i nikad neću biti sretan dok ne nađem svoju istinsku srodnu dušu" je nebiblijski u dvije stvari. Prvo, to je tvrdnja da je naša pogrešna odluka nadjačala Božiju volju i uništila Njegov plan. Drugo, to je tvrdnja da Bog nije u stanju da učini brak koji ima poteškoće sretnim, ujedinjenim i uspješnim. Ništa što mi radimo ne može da poremeti Božiju suverenu volju. On može da uzme bilo koje dvoje ljudi, bez obzira na to koliko ne odgovaraju jedno drugom i oblikuje ih u osobe koje su savršene jedno za drugo.

Ako zadržimo blisko zajedništvo sa Bogom, On će nas voditi i usmjeravati. Ako neka osoba hoda sa Gospodom i istinski traži Njegovu volju, On će je voditi do partnera kojeg joj je namijenio. Bog će nas voditi do naše "srodne duše" ako mu se podložimo i slijedimo ga. Međutim, biti srodna duša je i položaj i praksa. Muž i žena su srodne duše u tome da su "jedno tijelo", duhovno, fizički, i emocionalno ujedinjeni jedno sa drugim. U praksi, ipak, postoji proces koji shvatanje onoga šta par jeste, "srodne duše", pretvara u realnost dan po dan. Istinsko jedinstvo srodnih duša je moguće jedino provođenjem biblijskog obrasca braka.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Postoji li srodna duša? Da li Bog ima jednu određenu osobu za koju treba da se vjenčate?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries