settings icon
share icon
Pitanje

Šta je srce?

Odgovor


Prvo, da utvrdimo ono što je očigledno: ovaj članak ne govori o srcu kao vitalnom organu, mišiću koji pumpa krv kroz tijelo. Niti o romantičnoj, filozofskoj ili književnoj definiciji.

Umjesto toga, usredotočićemo se na ono što Biblija kaže o srcu. Ona pominje ljudsko srce skoro 300 puta. U suštini, ovo je ono što kaže: srce je onaj duhovni dio nas, gdje prebivaju naše emocije i želje.

Prije nego što pogledamo na ljudsko srce, pomenućemo da, pošto Bog ima emocije i želje, za Njega se, također, može reći da ima "srce". Mi ga imamo jer ga Bog ima. David je bio čovjek "po Božijem srcu" (Djela 13:22). I Bog je blagoslovio svoj narod vođama koji znaju i slijede Njegovo srce (1. Samuelova 2:35; Jeremija 3:15).

Ljudsko srce, u svom prirodnom stanju, je zlo, varljivo i prevarno. Jeremija 17:9 kaže: "Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, ko da ga pronikne?" Drugim riječima, pad nas je pogodio na najdubljem nivou; naš um, emocije i želje su iskvareni grijehom – i mi smo slijepi u pogledu toga kako taj problem sve prožima.

Možda ne razumijemo sopstvena srca, ali Bog ih razumije. On "poznaje tajne srca" (Psalam 44:21; vidi također 1. Korinćanima 14:25). Isus je "sve dobro poznavao i nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku" (Ivan 2:24-25). Na osnovu svog poznavanja nečijeg srca, Bog može da sudi pravedno: "Ja, Gospod, istražujem srce, ispitujem bubrege, da naplatim svakome prema putovima njegovim, kako zaslužuju djela njegova" (Jeremija 17:10).

Isus je ukazao na palo stanje naših srca u Marku 7:21-23: "Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka". Naš najveći problem nije spoljašnji, nego unutrašnji; svi mi imamo problem srca.

Kako bi neko bio spašen, onda, srce mora da mu bude promijenjeno. To se jedino dešava Božijom silom, kao odgovor vjerom. "Jer se srcem vjeruje za opravdanje" (Rimljani 10:10). U svojoj milosti, Bog može da nam stvori novo srce (Psalam 51:10; Ezekiel 36:26). On obećava da će da "oživi srca skrušenih" (Izaija 57:15).

Božije djelo stvaranja novog srca unutar nas uključuje testiranje naših srca (Psalam 17:3; Ponovljeni zakon 8:2) i ispunjavanje istih novim idejama, novom mudrošću i novim željama (Nehemija 7:5; 1. Kraljevima 10:24; 2. Korinćanima 8:16).

Srce je srž našeg bića, a Biblija daje veliku važnost tome da ono ostane čisto: "A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život" (Izreke 4:23).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je srce?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries