settings icon
share icon
Pitanje

Ko je sotona?

Odgovor


Ljudsko vjerovanje vezano za sotonu kreće se od glupavog do apstraktnog – od malog crvenog tipa sa rogovima koji sjedi na vašem ramenu i tjera vas na grijeh, do jednog izraza koji se koristi za opis personifikacije zla. Biblija, međutim, daje jasnu sliku toga ko je sotona i kako on utiče na naše živote. Jednostavno rečeno, ona definiše sotonu kao anđeosko biće koje je spalo sa svog položaja na nebu zbog grijeha i koje se sada direktno suprotstavlja Bogu, čineći sve što je u njegovoj moći da uništi Božije namjere.

Sotona je bio stvoren kao sveti anđeo. Izaija 14:12 vjerovatno daje njegovo ime prije pada, Lucifer. Ezekiel 28:12-14 opisuje sotonu kao nekog ko je bio stvoren kao kerubim, očigledno najuzvišeniji stvoreni anđeo. Postao je arogantan u svojoj ljepoti i položaju, i odlučio je da želi da sjedne na tron koji je viši od Božijeg (Izaija 14:13-14; Ezekiel 28:15; 1. Timoteju 3:6). Sotonin ponos ga je odveo u pad. Zabilježite koliko mnogo “Ja ću…” oblika rečenica ima u Izaiji 14:12-15. Zbog njegovog grijeha, Bog ga je zbacio sa neba.

Sotona je postao vladar ovog svijeta i gospodar zračnog kraljevstva (Ivan 12:31; 2. Korinćanima 4:4; Efežanima 2:2). On je optužitelj (Otkrivenje 12:10), onaj koji iskušava (Matej 4:3; 1. Solunjanima 3:5) i obmanjivač (Postanak 3; 2. Korinćanima 4:4; Otkrivenje 20:3). Njegovo samo ime znači “protivnik” ili “onaj koji se suprotstavlja.” Drugo ime koje se koristi za sotonu, đavo, znači “ogovarač.”

Iako je zbačen sa neba, on još uvijek pokušava da uzdigne svoj tron iznad Božijeg. On falsifikuje sve što Bog radi, nadajući se da će dobiti slavu svijeta i raspiruje neprijateljstvo prema Božijem kraljevstvu. Sotona stoji iza svakog lažnog kulta i svjetske religije. On će uraditi bilo šta što je u njegovoj moći da se suprostavi Bogu i onima koji ga slijede. Međutim, njegova sudbina je zapečaćena – vječnost u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20:10).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ko je sotona?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries