settings icon
share icon
Pitanje

Da li je đavo/Sotona osoba ili sila/personifikacija zla?

Odgovor


Iako je ubijedio mnoge ljude da ne postoji, Sotona je vrlo stvarno biće,izvor sve nevjere i svake vrste moralnog i duhovnog zla u svijetu. Nazvan je raznim imenima u Bibliji, kao što su Sotona (što znači "protivnik" – Job 1:6; Rimljanima 16:20), đavo (tj, "klevetnik" – Matej 4:1; 1. Petrova 5:8), Lucifer (Izaija 14:12), zmija (2. Korinćanima 11:3; Otkrivenje 12:9) i mnoga druga.

Postojanje Sotone kao stvarnog bića je dokazano činjenicom da ga je Gospod Isus Krist prepoznavao kao takvo. On ga je često nazivao imenom (npr, Luka 10:18; Matej 4:10) i zvao ga "knezom ovog svijeta" (Ivan 12:31; 14:30; 16:11).

Apostol Pavle je nazivao Sotonu "bogom ovog svijeta" (2. Korinćanima 4:4) i "knezom koji vlada u zraku" (Efežanima 2:2). Apostol Ivan je rekao: "Sav je svijet pod Zlim" (1. Ivanova 5:19) i da Sotona "zavodi sav svijet" (Otkrivenje 12:9). Ovo teško da mogu biti opisi za bezličnu silu ili puku personifikaciju zla.

Pismo naučava da, prije nego što su stvoreni čovjek i svijet, Bog je stvorio "mnoge tisuće anđela" (Hebrejima 12:22), nebesku vojsku duhovnih bića velike snage i inteligencije. Najviši od ovih bića su kerubini, koji služe kod samog Božijeg prijestolja, a "pomazani kerubin" je u početku bio sam Sotona (Ezekiel 28:14). On je bio "pun mudrosti i savršene ljepote".

Međutim, Bog nije stvorio Sotonu kao zlo biće. Anđeli su, kao i čovjek, bili stvoreni kao slobodni duhovi, ne kao bezumne mašine. Oni su bili u potpunosti u mogućnosti da odbiju Božiju volju i pobune se protiv Njegovog autoriteta, ako su tako odabrali.

Osnovni grijeh, i ljudi i anđela, je kombinovani grijeh nevjere i ponosa. Sotona je rekao u svom srcu: "Uspet ću se na nebesa, povrh zvijezda Božjih prijesto ću sebi dići... bit ću jednak Višnjemu" (Izaija 14:13,14). I opet, teško da bi to moglo biti djelo ili motivacija jedne bezlične sile.

Isus nam je također govorio o nekim karakteristikama Sotone. Rekao je da je on ubica od početka, da nije bio utvrđen u istini, jer u njemu nema istine i da, kada govori laž, govori svoj prirodan jezik, jer je lažov i otac laži (Ivan 8:44).

Od ključne je važnosti da kršćani prepoznaju stvarnost postojanja Sotone i razumiju da se on šunja okolo kao ričući lav, gledajući koga da proždere (1. Petrova 5:8). Nemoguće je da sami pobijedimo grijeh i iskušenje koji dolaze od đavola, ali nam Pismo govori kako da budemo jaki. Treba da stavimo cijelo oružje Božije na sebe i odupremo se iskušenju (Efežanima 6:13).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je đavo/Sotona osoba ili sila/personifikacija zla?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries