settings icon
share icon
Pitanje

Kako je Sotona bog ovoga svijeta (2. Korinćanima 4:4)?

Odgovor


Izraz "bog ovoga svijeta" (ili "bog ovog doba") naznačava da je Sotona glavni izvor uticaja na ideale, način razmišljanja, ciljeve, nade i poglede većine ljudi. Pod njegovim uticajem je također filozofija svijeta, obrazovanje i trgovina. Misli, ideje, špekulacije i lažne religije ovog svijeta su pod njegovom kontrolom i dolaze iz njegovih laži i obmanja.

Sotona se također naziva "knezom vlasti zraka" u Efežanima 2:2. On je "knez ovoga svijeta" u Ivanu 12:31. Ove i mnoge druge titule označavaju njegove sposobnosti. Reći, na primjer, da je Sotona "knez vlasti zraka" naznačava da on na neki način vlada nad ovim svijetom i ljudima u njemu.

To ne kaže da on u potpunosti vlada nad svijetom; Bog je i dalje suveren. Ali to znači da je Bog, u svojoj neograničenoj mudrosti, dopustio da Sotona rukovodi u ovom svijetu unutar granica koje mu je On postavio. Kada Biblija kaže da Sotona ima vlast nad svijetom, ne smijemo zaboraviti da je Bog taj koji mu je odredio djelokrug u koji spadaju samo nevjernici. Vjernici više nisu pod njegovom vlašću (Kološanima 1:13). Nevjernici su, sa druge strane, uhvaćeni "u zamku đavola" (2. Timoteju 2:26), "leže u zlu" (Ivan 5:19) i robuju Sotoni (Efežanima 2:2).

Dakle, kada Biblija kaže da je Sotona "bog ovoga svijeta", to ne znači da on ima krajnji autoritet. Time nam prenosi zamisao da on vlada nad nevjerujućim svijetom na određen način. Po 2. Korinćanima 4:4, onaj koji ne vjeruje slijedi Sotonin plan: "Bog ovoga svijeta oslijepi mišljenje nevjernika, da im ne zasvijetli svjetlost evanđelja slave Kristove". Sotonina šema uključuje promovisanje lažne filozofije u svijetu – one koja zasljepljuje nevjernika za istinu Evanđelja. Njegova filozofija je tvrđava u koju su ljudi zarobljeni a Krist je taj koji ih mora osloboditi.

Primjer jedne od takvih lažnih filozofija je vjerovanje da čovjek može zaslužiti Božiju naklonost određenim djelom ili djelima. U skoro svakoj lažnoj religiji, zaslužiti Božiju naklonost ili zaraditi vječni život je vodeći motiv. Steći spasenje djelima, međutim, je u suprotnosti sa biblijskim otkrivenjem. Čovjek ne može učiniti ništa da zaradi Božiju naklonost; vječni život je besplatan dar (vidi Efežane 2:8-9). I taj besplatan dar je dostupan kroz Isusa Krista i samo kroz Njega (Ivan 3:16; 14:6). Možete se pitati zašto čovječanstvo jednostavno ne primi taj dar spasenja (Ivan 1:12). Odgovor je da ga Sotona – bog ovoga svijeta – iskušava, da umjesto toga slijedi svoj ponos. Sotona pravi plan, nevjerujući svijet slijedi i čovječanstvo nastavlja da bude obmanuto. Nije čudo da Pismo naziva Sotonu lažovom (Ivan 8:44).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako je Sotona bog ovoga svijeta (2. Korinćanima 4:4)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries