settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o smrtnoj kazni?

Odgovor


Starozavjetni zakon je naređivao smrtnu kaznu za nekoliko djela: ubistvo (Izlazak 21:12), kidnapovanje (Izlazak 21:16), sodomiju (Izlazak 22:18), preljub (Levitski zakonik 20:10), homoseksualnost (Levitski zakonik 20:13), lažne proroke (Ponovljeni zakon 13:6), prostituciju, silovanje (Ponovljeni zakon 22:25) i još nekoliko drugih zločina. Međutim, Bog je često pokazivao milost kad bi došlo do smrtne kazne. David je počinio preljub i ubistvo, ali Bog nije zahtijevao da mu se oduzme život (2. Samuelova 11:1-5, 14-17; 2. Samuelova 12:13). Na kraju, svaki grijeh koji počinimo bi trebalo da rezultuje smrtnom kaznom, jer je plata za grijeh smrt (Rimljanima 6:23). Hvala Bogu, on pokazuje svoju ljubav prema nama time što nas ne osuđuje (Rimljanima 5:8).

Kad su Farizeji doveli Isusu ženu koja je uhvaćena u preljubu i pitali ga da li ona treba da bude kamenovana, on je odgovorio: “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen na nju!” (Ivan 8:7). Ovo ne bi trebalo da pokazuje da je Isus odbijao smrtnu kaznu u svim slučajevima. On je samo iznosio licemjerje Fariseja. Oni su željeli da ga navedu da prekrši Starozavjetni zakon; njima nije zaista bilo stalo da ta žena bude kamenovana (Gdje je bio čovjek koji je načinio preljub s njom?). Bog je onaj koji je uspostavio smrtnu kaznu: “Tko prolije krv čovjekovu, njegovu će krv čovjek proliti! Jer na sliku Božju stvoren je čovjek!” (Postanak 9:6). Isus bi podržao smrtnu kaznu u nekim slučajevima. On je također pokazao milost kad je došlo do smrtne kazne (Ivan 8:1-11). Apostol Pavle je definitivno priznavao autoritet vlasti da izvrši smrtnu kaznu kad je to neophodno (Rimljanima 13:1-7).

Kako bi Kršćanin trebalo da gleda na smrtnu kaznu? Kao prvo, ne treba da zaboravimo da je Bog ustanovio smrtnu kaznu u svojoj Riječi; stoga, bilo bi arogantno sa naše strane da mislimo da mi možemo da postavimo veći standard. Bog ima najveći standard, iznad svakog bića. On je savršen. On primjenjuje standard ne samo na nas, nego i na sebe samog. Samim tim, On voli beskonačno i njegova milost je beskonačna. Također vidimo da i njegov gnjev može da bude beskonačan, a to sve je u savršenom balansu.

Drugo, moramo shvatiti da je Bog dao autoritet vlastima da odluče kada treba da dođe do smrtne kazne (Postanak 9:6; Rimljanima 13:1-7). Nebiblijski je tvrditi da se Bog protivi smrtnoj kazni u svim slučajevima. Kršćani nikad ne bi trebalo da se raduju njoj, ali u isto vrijeme, ne bi trebalo da se bore protiv prava vlade da pogubi počinitelje najgorih zločina.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o smrtnoj kazni?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries