settings icon
share icon
Pitanje

Da li Biblija zapisuje smrt apostola? Kako je svaki od apostola umro?

Odgovor


Jedini apostol čija je smrt zabilježena u Bibliji je Jakov (Djela 12:2). Kralj Herod ga je “mačem pogubio”, što znači da mu je vjerovatno odsječena glava. Znanje o okolnostima smrti drugih apostola je povezano sa crkvenom tradicijom, tako da ne bi trebalo da stavljamo previše težine na bilo koji drugi izvještaj. Najšire prihvaćeno crkveno predanje u vezi smrti apostola je Petrovo raspeće naopako na križu u obliku slova iks u Rimu, kao ispunjenje Isusovog proroštva (Ivan 21:18). Sljedeće što navodimo su najpoznatiji “tradicionalni” izvještaji, u vezi sa smrću ostalih apostola.

Matej je pretrpio mučeništvo u Etiopiji, time što je umro od rane od mača. Ivan se suočio sa mučeništvom kad je spušten u veliku posudu ključalog ulja, za vrijeme vala progonstava u Rimu. Međutim, čudom, preživio je. Zatim je osuđen na rudnik u zatvoru na ostrvu Patmos. Tamo je napisao svoju proročku knjigu Otkrivenja. Apostol Ivan je kasnije oslobođen i vraćen na područje današnje Turske. Umro je kao starac i jedini je apostol koji je umro u miru.

Jakov, Isusov brat (nije bio apostol zvanično), je bio vođa crkve u Jerusalimu. On je bačen sa jugoistočne kule hrama (visoke preko 300 metara), kad je odbio da se odrekne svoje vjere u Krista. Kad su otkrili da je preživio pad, njegovi neprijatelji su ga batinom pretukli do smrti. Ovo je izgleda ista kula na koju je sotona odveo Isusa kad ga je kušao.

Bartolomej, također poznat kao Natanael, je bio misionar u Aziji. Svjedočio je na području današnje Turske i umro mučeničkom smrću za svoje propovijedanje u Armeniji, tako što je bičevanjem oderan do smrti. Andrija je bio razapet na križu u obliku slova x, u Grčkoj. Nakon što je jako pretučen od sedam vojnika, zavezali su njegovo tijelo za križ pletenim užadima, kako bi produžili njegovu agoniju. Njegovi sljedbenici su izvijestili da je, dok je vođen prema križu, salutirao ovim riječima: “Dugo sam žudio za ovim i očekivao ovaj sretni čas. Križ je posvećen tijelom Kristovim koje je bilo obješeno na njega”. On je nastavio da propovijeda svojim mučiteljima sljedeća dva dana, dok nije umro. Apostol Toma je proboden kopljem u Indiji, za vrijeme jednog od svojih misijskih putovanja osnivanja crkve u tom području. Matija, apostol koji je izabran da zamijeni mjesto Jude Iskariotskog, je bio kamenovan, nakon čega mu je odrubljena glava. Apostol Pavle je bio mučen i ubijen odrubljivanjem glave za vrijeme vladavine zlog Imperatora Nerona, u Rimu, 67. godine. Postoje tradicionalna predanja vezana za druge apsotole također, ali ni jedno sa vjerodostojnim historijskim ili tradicionalnim temeljem.

Nije tako važno kako su apostoli umrli. Ono što je bitno je činjenica da su svi oni bili voljni da umru za svoju vjeru. Da Isus nije uskrsnuo, učenici bi to znali. Ljudi ne umiru za nešto za šta znaju da je laž. Činjenica da su svi apostoli bili voljni da umru strašnom smrću, odbijajući da se odreknu svoje vjere u Krista, je ogroman dokaz da su zaista bili svjedoci uskrsnuću Isusa Krista.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li Biblija zapisuje smrt apostola? Kako je svaki od apostola umro?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries