settings icon
share icon
Pitanje

Šta to znači da je čovjek stvoren na sliku Božiju?

Odgovor


Na posljednji dan stvaranja, Bog je rekao: “Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi” (Postanak 1:26). Tako da je On završio stvaranje “nečim posebnim.” Bog je stvorio čovjeka od praha zemaljskog i udahnuo mu je život svojim dahom (Postanak 2:7). Samim tim, čovjek je jedinstven među Božijim stvorenjima, jer ima i materijalni (tijelo) i nematerijalni dio (duša / duh).

Da smo stvoreni na “sliku Božiju” znači, najjednostavnije rečeno, da smo stvoreni da ličimo na Boga. Adam nije ličio na Njega po tome što je imao tijelo i krv. Pismo kaže da “Bog je duh” (Ivan 4:24) i da samim tim postoji bez tijela. Međutim, Adamovo tijelo je odslikavalo Božiji život, na način da je stvoreno sa savršenim zdravljem i nije podlijegalo smrti.

Slika Božija se odnosi na nematerijalni dio čovjeka. Ona ga odvaja od životinjskog svijeta, čini ga podobnim za “vlast” koju mu je Bog namijenio da ima na zemlji (Postanak 1:28) i omogućava mu da komunicira sa svojim Stvoriteljem. To je sličnost u mentalnom, moralnom i socijalnom smislu.

Mentalno, čovjek je stvoren kao razumno biće sa voljom. Drugim riječima, on može da razmišlja i da bira. Ovo je slika Božijeg intelekta i slobode. Svaki put kada neko izmisli mašinu, napiše knjigu, naslika pejzaž, uživa u simfoniji, izračuna neki iznos, da ime kućnom ljubimcu, on ili ona objavljuju činjenicu da smo stvoreni na sliku Božiju.

Moralno, čovjek je stvoren u pravednosti i savršenoj bezazlenosti, što je slika Božije svetosti. Bog je vidio sve što je stvorio (uključujući ljudski rod) i nazvao ga “veoma dobro” (Postanak 1:31). Naša savjest ili “moralni kompas” je samo trag tog originalnog stanja. Kad god neko napiše zakon, ukloni se od zla, pohvali dobro ponašanje, ili se osjeća krivim, on potvrđuje činjenicu da smo stvoreni na sliku Božiju.

Socijalno, čovjek je stvoren za zajedništvo. Ovo odslikava Božije troijstvo i Njegovu ljubav. U edenskom vrtu, čovjekov primarni odnos je bio sa Bogom (Postanak 3:8 ukazuje na odnos sa Bogom), i Bog je stvorio prvu ženu zato što “nije dobro da čovjek bude sam” (Postanak 2:18). Svaki put kada se neko oženi, nađe prijatelja, zagrli dijete ili ode u crkvu, on demonstrira činjenicu da smo stvoreni na sliku Božiju.

Dio toga da smo stvoreni na sliku Božiju je da je Adam imao sposobnost da pravi slobodne izbore. Iako mu je data pravedna priroda, napravio je loš izbor i pobunio se protiv svog Stvoritelja. Radeći to, on je pokvario sliku Božiju u sebi i prenio tu iskrivljenu sličnost na sve svoje potomke (Rimljanima 5:12). Danas, mi još uvijek odslikavamo lik Božiji (Jakov 3:9), ali isto tako nosimo ožiljke grijeha. Mentalno, moralno, socijalno i fizički, pokazujemo posljedice.

Dobra vijest je ta, da kada Bog otkupi jednu osobu, On počinje da obnavlja originalnu sliku Božiju, stvarajući “novog čovjeka, stvorena na sliku Božju u istinitoj pravednosti i svetosti” (Efežanima 4:24). To otkupljenje je jedino dostupno Božijom milošću kroz vjeru u Isusa Krista, kao našeg Spasitelja od grijeha koji nas odvaja od Boga (Efežanima 2:8-9). Kroz Krista, mi smo učinjeni novim stvorenjima na sliku Božiju (2. Korinćanima 5:17)

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta to znači da je čovjek stvoren na sliku Božiju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries