settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači istinski slijediti Krista?

Odgovor


U Evanđeljima (Matej, Marko, Luka i Ivan) se Isusova zapovijed "slijedite me" pojavljuje više puta (npr. Matej 8:22; 9:9, Marko 2:14; Luka 5:27; Ivan 1:43). U većini ovih slučajeva, On je pozvao dvanaest ljudi koji će postati Njegovi učenici (Matej 10:3–4). Ali u drugim se obraćao svima koji su željeli ono što je On imao da da (Ivan 3:16; Marko 8:34).

U Mateju 10:34–39 Isus jasno tvrdi šta znači slijediti Njega. Rekao je: "Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač. Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine; i neprijatelji će čovjeku biti ukućani njegovi. Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga"

Isusovo donošenje "mača" i okretanje članova porodice jednih protiv drugih može da zvuči malo grubo, nakon riječi kao što su "da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne" (Ivan 3:16). Ali On nikada nije smekšavao istinu, a istina je da slijediti Njega znači susresti se sa teškim izborima. Ponekad vraćanje nazad izgleda veoma privlačno. Kada je Isusovo učenje prešlo sa Blagoslova (Matej 5:3–11) na nadolazeći križ, mnogi koji su ga slijedili su se okrenuli od Njega (Ivan 6:66). Čak su i učenici rasudili da je slijediti Krista previše teško, u noći kad je On bio uhapšen. Svaki od njih ga je napustio (Matej 26:56; Marko 14:50). Te noći je slijediti Njega značilo moguće hapšenje i pogubljenje. Umjesto da rizikuje sopstveni život, Petar je tri puta porekao da ga uopšte i poznaje (Matej 26:69–75).

Istinski slijediti Krista znači da nam je On postao sve. Svako slijedi nešto: prijatelje, popularnu kulturu, porodicu, sebične želje ili Boga. Možemo slijediti samo jednu stvar u određeno vrijeme (Matej 6:24). Bog tvrdi da ne treba da imamo druge bogove osim Njega (Izlazak 20:3; Ponovljeni zakon 5:7; Marko 12:30). Istinski slijediti Krista znači da ne slijedimo ništa drugo. Isus je rekao u Luki 9:23: "Tko hoće da ide za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme na sebe križ svoj svaki dan i neka tako ide za mnom". Ne postoji nešto poput "polovičnog sljedbenika". Kako su i učenici pokazali, niko ne može da slijedi Krista snagom sopstvene volje. Fariseji su dobar primjer onih koji su pokušavali da poslušaju Boga svojom snagom. Njihov samostalni napor je vodio samo u aroganciju i izvrtanje cijele svrhe Njegovog Zakona (Luka 11:39; Matej 23:24).

Isus je otkrio svojim učenicima tajnu kako da ga vjerno slijede, ali oni to nisu odmah prepoznali. On je rekao: "Duh je ono, što oživljava, tijelo ne koristi ništa" (Ivan 6:63). I "Zato sam vam i rekao da nitko ne može doći k meni ako mu nije dano od Oca" (65. stih). Učenici su bili sa Isusom tri godine, učili, posmatrali i učestvovali u Njegovim čudima. Ipak, čak ni oni nisu mogli da ga vjerno slijede sopstvenom snagom. Bio im je potreban Pomagač.

Isus je je mnogo puta obećao da će im, jednom kada bude uzdignut kod svog Oca, poslati "Pomagača" – Duha Svetog (Ivan 14:26; 15:26). Ustvari, rekao im je da je za njihovo dobro to da On ide, tako da Duh Sveti može da dođe (Ivan 16:7). On prebiva u srcu svakog vjernika (Galaćanima 2:20; Rimljanima 8:16; Hebrejima 13:5; Matej 28:20). Isus je upozorio svoje sljedbenike da ne svjedoče o Njemu "dok ne budete opremljeni snagom odozgo" (Luka 24:49; Djela 1:4). Kada je Duh Sveti došao na te prve vjernike u dan Pentekosta, odjednom su imali svu potrebnu snagu da slijede Krista, čak i u smrt, ako je potrebno (Djela 2:1–4; 4:31; 7:59-60).

Slijediti Isusa znači težiti da se bude kao On. On je uvijek bio poslušan svom Ocu, tako da je to ono što i mi želimo (Ivan 8:29; 15:10). Istinski slijediti Krista znači učiniti Njega šefom. To je ono što znači učiniti ga Gospodom svojih života (Rimljanima 10:9; 1. Korinćanima 12:3; 2. Korinćanima 4:5). Svaka odluka i san se filtriraju kroz Njegovu Riječ sa ciljem da se On proslavi u svemu (1. Korinćanima 10:31). Nismo spašeni onim što činimo za Krista (Efežanima 2:8–9) nego time što je On učinio za nas. Radi Njegove milosti, mi želimo da mu ugodimo u svemu. Sve se to postiže kada dopustimo Duhu Svetom da ima potpunu kontrolu nad svakim područjem našeg života (Efežanima 5:18). On objašnjava Pismo (1. Korinćanima 2:14), opremljuje nas duhovnim darovima (1. Korinćanima 12:4-11), tješi nas (Ivan 14:16) i vodi (Ivan 14:26). Slijediti Krista znači da primjenjujemo istine koje naučimo iz Njegove Riječi i živimo kao da On lično hoda pored nas.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači istinski slijediti Krista?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries