settings icon
share icon
Pitanje

Koji su to koraci ka spasenju?

Odgovor


Mnogi ljudi traže “korake ka spasenju”. Sviđa im se ideja upustva sa instrukcijama u kako da, u pet koraka, ako ih slijedimo, dobijemo spasenje. Jedan primjer za ovo je Islam sa svojih pet stubova. Prema njemu, ako držimo ovih pet stubova, spasenje nam je zagarantovano. Radi toga što je ideja o procesu korak-po-korak primamljiva, mnogi u kršćanskim zajednicama prave grešku time što predstavljaju spasenje kao rezultat procesa korak-po-korak. Rimokatolici imaju sedam sakramenata. Razne kršćanske denominacije dodaju krštenje, javno priznanje, okretanje od grijeha, govorenje u jezicima, itd. kao korake do spasenja. Ali Biblija predstavlja samo jedan korak do spasenja. Kad je čuvar tamnice u Filipima pitao Pavla: “Što mi treba činiti da se spasim?”, Pavle je odgovorio: “Vjeruj u Gospodina Isusa, pa ćeš se spasiti” (Djela 16:30-31).

Vjera u Isusa Krista kao Spasitelja je jedini “korak” do spasenja. Biblijska poruka je vrlo jasna. Svi smo mi zgriješili protiv Boga (Rimljanima 3:23). Zbog svog grijeha, zaslužili smo da budemo vječno odvojeni od njega (Rimljanima 6:23). U svojoj ljubavi prema nama (Ivan 3:16), Bog je uzeo ljudsko obličje i umro umjesto nas, preuzimajući kaznu koju mi zaslužujemo (Rimljanima 5:8; 2. Korinćanima 5:21). Bog obećava oproštenje od grijeha i vječni život u nebu svima koji prihvate, milošću kroz vjeru, Isusa Krista kao Spasitelja (Ivan 1:12; 3:16; 5:24; Djela 16:31).

Kod spasenja se ne radi o određenim koracima koje treba da slijedimo, kako bismo ga zadobili. Da, Kršćani treba da budu kršteni. Da, Kršćani treba da javno priznaju Krista kao Spasitelja. Da, Kršćani treba da se okrenu od grijeha. Da, Kršćani treba da predaju svoje živote u poslušnost Bogu. Međutim, ovo nisu koraci ka spasenju. To sve je rezultat spasenja. Radi svog grijeha, mi ne možemo zadobiti spasenje ni na koji način. Možemo slijediti 1000 koraka, i to opet neće biti dovoljno. Zbog toga je Isus trebalo da umre umjesto nas. Mi smo apsolutno nesposobni da platimo cijenu našeg grijeha Bogu, ili da sebe očistimo od grijeha. Samo Bog može da ostvari naše spasenje, i uradio je to. On sam je dovršio “korake” i zbog toga nudi spasenje svakome koji će ga primiti od njega.

Kod spasenja i oproštenja grijeha se ne radi o slijeđenju koraka. Tu se radi o primanju Isusa kao Spasitelja i prepoznavanju da je On učinio sve što je potrebno za nas. Bog zahtijeva jedan korak od nas – prihvatanje Isusa Krista kao Spasitelja i potpuno stavljanje svoje vjere samo u njega, kao put spasenja. To je ono što razdvaja kršćansku vjeru od svih drugih svjetskih religija, među kojima svaka ima listu koraka koji treba da se slijede kako bi se primilo spasenje. Kršćanska vjera prepoznaje da je Bog već dovršio korake, i jednostavno nas zove da ga prihvatimo u vjeri.

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji su to koraci ka spasenju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries