settings icon
share icon
Pitanje

Sklopiti brak koji traje – koji je ključ?

Odgovor


Apostol Pavao kaže da je žena "vezana" za muža dokle god je živa (Rimljanima 7:2). Princip koji se ovdje nazire je da muž ili žena moraju da umru, kako bi se bračni savez prekinuo. Ovo je Božija zapovijed, ali u našem savremenom društvu 51% brakova završi razvodom. To znači da je preko pola parova koji su načinili zavjet “Dok nas smrt ne rastavi”, prekršilo isti.

Sta može da uradi bračni par kako bi učinili da njihov brak traje? Prvo i najvažnije je da budu poslušni Bogu i Njegovoj Riječi. Ovo je princip koji bi trebalo da bude postavljen prije braka. Bog kaže: “Idu li dvojica zajedno da se ne dogovore?” (Amos 3:3) Za nanovo rođenog vjernika ovo znači da ne počinje blizak odnos sa nekim ko nije također vjernik. “Ne budite s nevjernicima pod jednim te istim jarmom; Što ima pravednost s bezakonjem? Što li je zajedničko svjetlu i tmini?” (2. Korinćanima 6:14)? Kada bi se slijedio ovaj jedan princip, to bi nas sačuvalo od mnogo bola i patnji kasnije u braku.

Drugi princip koji bi zaštitio trajnost braka je da muž bude poslušan Bogu i da voli, poštuje i štiti svoju ženu kao svoje sopstveno tijelo (Efežanima 5:25-31). Sa druge strane, žena bi trebalo da je poslušna Bogu i da se pokorava svom mužu “kao Gospodinu” (Efežanima 5:22). Brak između muškarca i žene je slika odnosa između Krista i crkve. Krist je dao Sebe za Crkvu i On je voli, poštuje i štiti kao svoju “zaručnicu” (Otkrivenje 19:7-9).

Kada je Bog doveo Evu Adamu u prvom braku, ona je bila stvorena od njegovog “tijela i kosti” (Postanak 2:21) i oni su postali “jedno tijelo” (Postanak 2:23-24). To znači više od samog fizičkog ujedinjenja. Znači susret uma i duše koji čine jedinstvo. Ovaj odnos ide mnogo više od čulne ili emotivne privlačnosti i ulazi u sferu duhovnog “jedinstva”, do kojeg se jedino može doći ako se oba partnera predaju Bogu i jedno drugom. Ovaj odnos se ne vrti oko “mene i mog”, nego “nas i našeg”. To je jedna od tajni trajnog braka. Da napravite da vaš brak traje dok vas smrt ne rastavi je nešto što oba partera treba da postave za prioritet. Učvršćujući svoj vertikalni odnos sa Bogom, osoba tako osigurava da je horizontalni odnos između supružnika taj koji će da traje i da proslavlja Gospoda.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Sklopiti brak koji traje – koji je ključ?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries