settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to sistematska teologija?

Odgovor


“Sistematska” upućuje na to da je nešto stavljeno u sistem. Sistematska teologija je, dakle, podjela teologije u sisteme koji objašnjavaju različite oblasti. Na primjer, mnogo knjiga u Bibliji daju informaciju o anđelima. Ni jedna knjiga ne daje sve informacije o njima. Sistematska teologija uzima sve informacije o anđelima iz cijele Biblije i organizuje ih u sistem zvani angeologija. To je ono o čemu se radi kod sistematske teologije – organizovanje Biblijskih učenja u kategorijske sisteme.

Ispravna Teologija ili Paterologija je učenje o Bogu Ocu. Kristologija je učenje o Bogu Sinu, Gospodu Isusu Kristu. Pneumatologija je učenje o Bogu Svetom Duhu. Bibliologija je učenje o Bibliji. Soteriologija je učenje o spasenju. Ekleziologija je učenje o crkvi. Eshatologija je učenje o posljednjim vremenima. Angeologija je učenje o anđelima. Kršćanska demonologija je učenje o demonima iz kršćanske perspektive. Kršćanska Antropologija je učenje o ljudskom rodu iz kršćanske perspektive. Hamarteologija je učenje o grijehu. Sistematska teologija je važan alat koji nam pomaže da razumijemo i poučavamo Bibliju na organizovan način.

Kao dodatak sistematskoj teologiji, postoje drugi načini na koje se teologija može dijeliti. Biblijska teologija je proučavanje neke knjige (ili knjiga) Biblije i naglašavanje različitih aspekata teologije na koje se ona fokusira. Na primjer, Evanđelje po Ivanu je veoma Kristološko jer se fokusira jako puno na Kristovo božanstvo (Ivan 1:1,14; 8:58; 10:30; 20:28). Historijska teologija je nauka o doktrinama i tome kako su se se tokom vijekova razvile kršćanske crkve. Dogmatična teologija je nauka o doktrinama nekih kršćanskih grupa koje imaju sistematizovanu doktrinu – na primjer, kalvinistička i dispenzacionalistička teologija. Savremena teologija je učenje o doktrinama koje su se razvile ili došle u fokus u posljednje vrijeme. Nije važno koji metod teologije se koristi, ono što je važno jeste da se ona proučava.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je to sistematska teologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries