settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Sion? Šta je Sionska gora? Koje je biblijsko značenje Siona?

Odgovor


Psalam 87:2-3 kaže: “Što je utemeljio na svetim gorama, to Gospod ljubi; vrata Siona voli više nego sve Jakovljeve stanove. Slavno se govori o tebi, grade Božji”. Riječ “Sion”, koja se pojavljuje preko 150 puta u Bibliji, u suštini znači “utvrđenje”. U Bibliji, Sion je i Davidov i Božiji grad. Kako Biblija ide dalje, riječ “Sion” prelazi od značenja fizičkog grada do više duhovnog.

Prvo spominjanje riječi “Sion” u Bibliji je u 2. Samuelovoj 5:7: “Ipak David osvoji tvrđavu Sion, kasniji Davidov grad.” Sion je stoga prvobitno bio naziv za drevnu jebusejsku tvrđavu u gradu Jeruzalemu. Kasnije je sa značenja tvrđave prešao na značenje grada u kojem je stajala tvrđava. Nakon što je David osvojio “tvrđavu Sion”, Sion je nazvan “gradom Davidovim” (1. Kraljevima 8:1; 1. Ljetopisa 11:5; 2. Ljetopisa 5:2).

Kad je Solomun izgradio Hram u Jeruzalemu, značenje Siona se proširilo na njega i područje koje ga je okruživalo (Psalam 2:6, 48:3, 12-13, 132:13). Na kraju je to ime značilo grad Jeruzalem, Judinu zemlju i izraelski narod u cjelosti (Izaija 40:9; Jeremija 31:12; Zaharija 9:13).

Najvažniji smisao riječi “Sion” je teološke prirode. Ovaj izraz se koristi figurativno za Izrael kao narod Božiji (Izaija 60:14). Duhovno značenje riječi Sion se nastavlja u Novom zavjetu, gdje mu je dano kršćansko značenje Božijeg duhovnog kraljevstva, nebeskog Jeruzalema (Hebrejima 12:22; Otkrivenje 14:1). Petar ukazuje na Krista kao na ugaoni kamen Siona: “Evo stavljam na Sionu ugaoni, izabrani i dragocjeni kamen; tko vjeruje u njega, neće se posramiti” (1. Petrova 2:6).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je Sion? Šta je Sionska gora? Koje je biblijsko značenje Siona?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries