settings icon
share icon
Pitanje

Šta je šintoizam?

Odgovor


Šintoizam je u potpunosti japanska religija, čiji se korijeni nalaze u drevnoj japanskoj historiji. To je jedna od svjetki najstarijih religija. Japanci imaju žarku ljubav prema svojoj zemlji i vjeruju da su njihova ostrva bila prva božanska tvorevina. Ustvari, šintoizam naučava da nijedna druga zemlja nije božanska, čineći time Japan jedinstven u svijetu. Nije čudo da ova religija nije popularna nigdje drugo.

Dvije osnovne doktrine šintoizma su da je Japan zemlja bogova, a da je njen narod njihov potomak. Ovaj koncept božanskog potomstva japanskog naroda, kao i božanskog porijekla njihove zemlje, je stvorio uvjerenje o superiornosti nad drugim zemljama i narodima. Izuzev nekoliko određenih sekti šintoizma, ova religija nema utemeljitelja, svete spise ili autoritativni sistem vjerovanja. Služenje se obavlja u jednom od brojnih svetišta u Japanu, iako mnogi japanci imaju oltare u svojim domovima jednom ili više od mnogobrojnih božanstava.

Riječ šinto dolazi od kineske riječi shen-tao, što znači “put bogova”. Glavna odlika šintoizma je pojam kami, koncept svete moći, kako u živim bićima, tako i u neživim stvarima. U ovoj religiji postoji snažan osjećaj prisustva bogova i duhova u prirodi. Bogovi šintoizma su previše brojni da bi bili izdvojeni po hijerarhiji, ali božica sunca Amaterasu je veoma poštovana, a njen veliki carski hram se nalazi 200 milja jugozapadno od Tokija. Šintoizam naučava da su i sami Japanci potomci kamija.

Ova religija je u potpunosti nespojiva sa biblijskim kršćanstvom. Kao prvo, zamisao da su japanski narod i njihova zemlja iznad svih drugih je u suprotnosti sa naučavanjem Biblije da su Jevreji Božiji izabrani narod: “Jer si ti narod, koji je posvećen Gospodu, Bogu svojemu. Tebe je izabrao Gospod, Bog tvoj, između svih naroda na zemlji, da budeš narod, koji pripada samo njemu” (Ponovljeni zakon 7:6). Međutim, iako su oni izabrani Božiji narod, nikada nisu proglašeni boljim od bilo kog drugog naroda i Biblija ne naučava da su direktni potomci bogova.

Drugo, Biblija jasno kaže da ne postoji mnogo bogova, nego jedan: “Ja sam Gospod, nema drugoga, nema drugoga boga osim mene” (Izaija 45:5). Ona također naučava da Bog nije bezlična sila, nego Otac koji voli i koji se brine, onima koji ga se boje (2. Korinćanima 6:17-18). On sam je stvorio univerzum i On sam suvereno vlada nad njim. U zamisli o bogovima koji nastanjuju kamenje, drveća i životinje se nalaze dvije različite laži: politeizam (vjerovanje u više bogova) i animizam (vjerovanje da se bogovi nalaze u stvarima). To su laži od oca laži, Sotone, koji “kao lav ričući obilazi i traži, koga da proždere” (1. Petrova 5:8).

Treće, šintoizam podstiče ponos i osjećaj superiornosti u japanskom narodu; Pismo osuđuje takav elitizam. Bog mrzi ponos jer on taj koji sprečava ljude da traže Njega svim svojim srcem (Psalam 10:4). Uz to, naučavanje o utemeljenoj dobroti i božanskom porijeklu Japanaca isključuju njihovu potrebu za Spasiteljem. To je prirodna posljedica zaključka da jedna vrsta ljudi ima božansko porijeklo. Biblija nedvosmisleno tvrdi da “svi sagriješiše i nemaju slave Božje” (Rimljanima 3:23), da nam je svima potreban Spasitelj, Gospod Isus Krist, i da “nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima, u kojem treba da se spasimo” (Djela 4:12).

Iako šintoizam naučava da kami može da komunicira sa onima koji su sebe učinili vrijednim kroz obredno pročišćavanje, Bog Biblije obećava svoje prisustvo svakome koji ga zaziva radi oproštenja. Nikakvo lično pročišćenje (oblik spasenja djelima), u ma kom obimu, neće učiniti nekoga dostojnim Božijeg prisustva. Samo vjera u prolivenu krv Isusa Krista na križu može da ostvari očišćenje od grijeha i učini nas prihvatljivim svetom Bogu. “Njega, koji nije poznao grijeha, učini za nas grijehom, da mi postanemo pravda Božija u njemu.” (2. Korinćanima 5:21).EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je šintoizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries