settings icon
share icon
Pitanje

Šta je sila molitve?

Odgovor


Veoma je popularna misao da je sila neodvojiva od molitve. Prema Bibliji, sila molitve je jednostavno sila Boga koji čuje i odgovara na nju. Razmotrimo sljedeće:
  1. Gospod Bog Svemogući može učiniti sve; ne postoji ništa Njemu nemoguće (Luka 1:37).
  2. Gospod Bog Svemogući poziva svoj narod da mu se moli. Molitva Njemu bi trebalo da bude istrajna (Luka 18:1), sa zahvalnošću (Filipljanima 4:6), u vjeri (Jakov 1:5), unutar volje Božije (Matej 6:10), na slavu Božiju (Ivan 14:13-14) i ispravnog srca pred Bogom (Jakov 5:16).
  3. Gospod Bog Svemogući čuje molitve svoje djece. On nam zapovijeda da se molimo i On obećava da ih čuje. “Povikah Gospodu u svojoj tjeskobi, zavapih za pomoć svome Bogu. Iz svoga šatora razabra moj glas i moj mu vapaj dođe do ušiju” (Psalam 18:7).
  4. Gospod Bog Svemogući uslišava molitve. “Tebe prizivljem, znam, ti ćeš me uslišati, Bože!” (Psalam 17:6). “Pravednici zavape, Gospod ih čuje i izbavlja ih od svih njihovih nevolja.” (Psalam 34:18).

Druga popularna misao je da količina vjere koju imamo određuje da li će nam Bog odgovoriti na molitvu ili ne. Međutim, Gospod ponekad odgovara na naše molitve, uprkos našeg nedostatka vjere. U Djelima 12, crkva se molila za Petrovo oslobođenje iz zatvora (stih 5) i Bog je uslišao (stihovi 7-11). Petar je došao do vrata iza kojih je bio molitveni sastanak i pokucao, ali oni koji su se molili nisu odmah povjerovali da je to zaista Petar. Oni su se molili da on bude oslobođen, ali nisu očekivali odgovor na svoju molitvu.

Sila molitve ne ističe iz nas; to nisu posebne riječi koje kažemo ili poseban način na koji ih izreknemo ili čak koliko ih često izgovorimo. Sila molitve nije zasnovana na određenom pravcu u kojem se okrenemo, niti na određenom položaju naših tijela. Ona ne dolazi korištenjem posebnih relikvija ili ikona, svijeća i krunica. Sila molitve izlazi iz Svemogućeg koji je čuje i odgovara. Molitvom dolazimo u kontakt sa Svemogućim Bogom i treba da očekujemo čak i nemoguće, bilo da On odluči da usliši naše molbe ili da odbije naše zahtjeve. Koji god da je odgovor na naše molitve, Bog kojem se molimo je izvor njene sile i On može i odgovoriće nam, prema svojoj savršenoj volji i u svoje savršeno vrijeme.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je sila molitve?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries