settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između Šeola, Hada, pakla, Ognjenog jezera, raja i Abrahamovog krila?

Odgovor


Različiti pojmovi korišteni u Bibliji za nebo i pakao – šeol, had, gehena, Ognjeno jezero, raj i Abrahamovo krilo – su predmet mnogih rasprava i mogu da budu zbunjujući.

Riječ “raj” se koristi kao sinonim za “nebo” (2. Korinćanima 12:4; Otkrivenje 2:7). Kada je Isus umirao na križu i jedan od razbojnika koji je bio razapet s Njim ga molio za milost, On je odgovorio: “Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!” (Luka 23:43). Isus je znao da je Njegova smrt blizu i da će uskoro biti u nebu sa svojim Ocem. Govorio je o raju kao sinonimu za “nebo”, a ta riječ sepočela vezivati sa bilo kojim mjestom idealne ljubavi i uživanja.

Na Abrahamovo krilo se upućuje samo jednom u Bibliji – u priči o Lazaru i bogatašu (Luka 16:19-31). Ta riječ se koristi u Talmudu kao sinonim za “nebo”. Slika u priči prikazuje Lazara za stolom, kako se naslanja na Abrahamove grudi – kao što se Ivan oslanjao na Isusove grudi na Posljednjoj večeri – na nebeskoj gozbi. Postoje različita mišljenje o tome šta tačno Abrahamovo naručje predstavlja. Oni koji vjeruju da je priča smještena u period nakon Mesijine smrti i uskrsnuća ga vide kao sinonim za “nebo”. Oni koji vjeruju da se radnja odvija prije razapinjanja vide “Abrahamovo krilo” kao drugi izraz za “raj”. Vrijeme radnje zaista nije važno za poentu ove priče, što je to da će opaki vidjeti pravednike sretne a sebe u mukama i da između njih postoji “veliki jaz” (Luka 16:26), koji se nikad neće premostiti.

U hebrejskom Pismu, riječ koja se koristi da opiše oblast mrtvih je Šeol. Ona jednostavno znači “mjesto mrtvih” ili “mjesto prispjelih duša/duhova”. Novozavjetna grčka riječ koja se koristi za “pakao” je Had, koja se također odnosi na “mjesto mrvih”. Grčka riječ gehenna se također koristi u Novom zavjetu za “pakao” i izvedena je iz hebrejske riječi hinnom. Drugi dijelovi Pisma u Novom zavjetu ukazuju na to da je Šeol/Had privremeno mjesto, gdje se čuvaju duše nevjernika dok čekaju krajnje uskrsnuće i sud pred Velikim bijelim tronom. Duše pravednih idu direktno u Božiju prisutnost – nebo/raj/Abrahamovo krilo – kad oni umru (Luka 23:43; 2. Korinćanima 5:8; Filipljanima 1:23).

Ognjeno jezero, pomenuto samo u Otkrivenju 19:20 i 20:10, 14-15, je krajnji pakao, mjesto vječne kazne za sve nepokajane buntovnike, anđele i ljude (Matej 25:41). Opisano je kao mjesto gorućeg sumpora, a oni u njemu će iskusiti vječnu, neiskazanu agoniju neumoljive prirode (Luka 16:24; Marko 9:45-46). Krajnja destinacija onih koji su odbili Krista i koji se nalaze se u privremenom boravištu mrtvih u Hadu/Šeolu je Ognjeno jezero.

Ali oni čija su imena upisana u Janjetovu knjigu živih ne bi trebalo da se boje ove strašne sudbine. Vjerom u Krista i Njegovu krv, prolivenu na križu za naše grijehe, određeno nam je da živimo vječno u Božijem prisustvu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je razlika između Šeola, Hada, pakla, Ognjenog jezera, raja i Abrahamovog krila?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries