settings icon
share icon
Pitanje

Kojih je to sedam smrtnih grijeha?

Odgovor


Sedam smrtnih grijeha je spisak koji je prvobitno korišten u ranom kršćanskom učenju, kako bi obrazovao i poučio sljedbenike po pitanju sklonosti palog čovjeka ka grijehu. Pogrešno razumijevanje u vezi ovih sedam “smrtnih” grijeha je da su to grijesi koje Bog neće oprostiti. Biblija je jasna da je jedini grijeh koji Bog neće oprostiti grijeh konstantne nevjere, jer on odbija jedini način da se zadobije oproštenje – Isusa Krista i njegovu zamjensku smrt na križu.

Da li je ideja o sedam smrtnih grijeha biblijska? Da i ne. Izreke 6:16-19 izjavljuju: “Šest je stvari koje Gospod mrzi, a sedam ih je gnusoba njegovu biću: 1) ohole oči, 2) lažljiv jezik, 3) ruke koje prolijevaju krv nevinu, 4) srce koje smišlja grešne misli, 5) noge koje hitaju na zlo, 6) lažan svjedok koji širi laži, i 7) čovjek koji zameće svađe među braćom.” Kakogod, ova lista nije ono što mnogi ljudi razumiju kao sedam smrtnih grijeha.

Prema Papi Grguru Velikom, u 6. vijeku sedam smrtnih grijeha su bili, po redu: ponos, zavist, proždrljivost, požuda, ljutnja, pohlepa i ljenost. Iako su ovo, bez pogovora, grijesi, oni nikad nisu opisani kao “sedam smrtnih grijeha” u Bibliji. Tradicionalna lista sedam smrtnih grijeha može da funkcioniše kao dobar način da se kategorišu mnogi različiti grijesi koji postoje. Skoro svaka vrsta grijeha može biti stavljena u jednu od sedam pomenitih kategorija. Ono što je još važnije, moramo shvatiti da ovih sedam grijeha nisu više “smrtni” nego bilo koji drugi grijeh. Svi grijesi rezultiraju smrću (Rimljanima 6:23). Neka je slava Bogu što kroz Isusa Krista svi naši grijesi, uključujući i “sedam smrtnih grijeha”, mogu biti oprošteni (Matej 26:28; Djela 10:43; Efežanima 1:7).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kojih je to sedam smrtnih grijeha?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries