settings icon
share icon
Pitanje

Da li je scijentologija kršćanska denominacija ili kult?

Odgovor


Scijentologija je religija koju je teško sažeti. Postala je popularna zahvaljujući nekim holivudskim zvijezdama koje su postale njeni sljedbenici. Osnovao ju je 1953. godine pisac L. Ron Hubbard i to četiri godine pošto je izjavio: “Želio bih da osnujem religiju, tu leže pare.” Zahvaljujući religiji ne samo da je došao do para, već je postao multimilioner.

Scijentologija naučava da je čovječanstvo besmrtno biće koje se zove Tetan i ono ne potiče sa ove planete. Čovjek je zarobljen materijom, energijom, prostorom i vremenom (MEPV). Scijentolog pronalazi spasenje kroz proces koji se naziva “provjeravanje” i u kome se uklanjaju “engrami” (u osnovi, to su sjećanja na bol i podsvijest, koji blokiraju energiju). Provjeravanje je dug proces koji košta i stotine hiljada dolara. Kad se uklone svi engrami, Tetan može ponovo da kontroliše MEPV, a ne da bude kontrolisan njime. Dok ne dođe spasenje, svaki Tetan je u stalnom procesu reinkarnacije.

Sajentologija je vrlo skupa religija. Svaki njen aspekt zahtijeva i određeni novčani iznos. Zato su klupe scijentološke crkve ispunjene samo bogatašima. To je vrlo striktna religija u kojoj se kažnjavaju oni koji žele da je napuste. Njeni sveti spisi su isključivo knjige i učenja L. Rona Hubbarda.

Iako scijentolozi tvrde da je njihova nauka kompatibilna sa kršćanstvom, Biblija pobija svako njihovo vjerovanje. Ona uči da je suvereni Bog jedini tvorac svemira (Postanak 1:1), da je on stvorio i čovječanstvo (Postanak 1:27), da je spasenje jedino dostupno kroz vjeru u Isusa Krista (Efežanima 2:8-9), da je Isus Krist živ i da sjedi s desne strane Bogu (Djela 2.33; Efežanima 1:20; Hebrejima 1:3), i da čeka čas kada će sakupiti svoj narod u vječnosti. Svi ostali će biti bačeni u pakao, zauvijek odvojeni od Boga (Otkrivenje 20:15).

Scijentologija kategorički poriče postojanje biblijskog Boga, neba i pakla. Za nju je Isus Krist samo dobar učitelj koji je nepravedno osuđen i pogubljen. Scijentologija se razlikuje od kršćanstva u svim važnim doktrinama. Pogledaćemo koje su to razlike.

Bog: Scijentologija naučava da postoji više bogova, od kojih su neki iznad drugih. Biblijsko kršćanstvo poznaje samo jednog istinitog Boga koji nam se objavio u Bibliji i u Isusu Kristu. Oni koji vjeruju u njega ne mogu da vjeruju u lažni koncept boga koji nudi scijentologija.

Isus Krist: Poput ostalih kultova, i scijentologija poriče Kristovo božanstvo. Ona mu pripisuje osobine boga nižeg ranga, koji je s vremenom postao legenda. Biblija jasno kaže da je Isus bio Bog u tijelu i da je zbog utjelovljenja mogao da se žrtvuje za naše grijehe. Zbog njegove smrti i uskrsnuća možemo da imamo nadu u vječni život s Bogom (Ivan 3:16).

Grijeh: Scijentologija vjeruje u čovjekovu urođenu dobrotu i uči da je neprimjereno i ispod svakog poštovanja reći nekome da mora da se pokaje zbog svoje grešnosti. Biblija, međutim, uči da je čovjek grešan i da je njegova jedina nada prihvatanje Krista za Gospoda i Spasitelja (Rimljanima 6:23).

Spasenje: Scijentologija vjeruje u reinkarnaciju i da je čovjek spašen onda kada se oslobodi tog kruga rađanja i umiranja. Scijentolozi vjeruju da su sve religije univerzalni put ka mudrosti, razumijevanju i spasenju. Nasuprot tome, Biblija uči da postoji samo jedan put spasenja, a to je Isus Krist. On sam je rekao: “Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Ivan 14:6).

Upoređujući učenje scijentologije i Bibliju, vidimo da one nemaju skoro ništa zajedničko. Scijentologija samo udaljava čovjeka od Boga i vječnog života. Iako ponekad maskira svoja vjerovanja u jezik kršćanstva, u svojoj je osnovi sasvim suprotna kršćanstvu. Zato se ni u kom slučaju ne može nazvati kršćanskom naukom.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je scijentologija kršćanska denominacija ili kult?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries