settings icon
share icon

Pjesma nad pjesmama

Autor: Prema prvom stihu, Pjesmu nad pjesmama je napisao Salomon. To je jedna od 1005 pjesama koje je on napisao (1. Kraljevima 4:32). Naslov “Pjesma nad pjesmama” je u superlativu, što znači da je ona najbolja među njima.

Datum pisanja: Salomon je najvjerovatnije napisao ovu pjesmu tokom ranog razdoblja svoje vladavine. To bi značilo da ju je napisao oko 965.g. p.n.e.

Svrha pisanja: Pjesma nad pjesmama je lirska pjesma, napisana da veliča vrline ljubavi između muža i žene. Poema jasno prikazuje brak kao Božiji plan. Muškarac i žena treba da žive zajedno unutar konteksta braka, voleći jedno drugo duhovno, emotivno i fizički.

Ova knjiga se bori protiv dva ekstrema: asketizma (odbijanje svakog zadovoljstva) i hedonizma (težnja samo za zadovoljstvom). Brak prikazan u Pjesmi nad pjesmama je model brige, predanja i uživanja.

Ključni stihovi: Pjesma nad pjesmama 2:7; 3:5; 8:4: “Ne budite, ne budite ljubav moju dok sama ne bude htjela!”

Pjesma nad pjesmama 5:1: “Jedite, prijatelji, pijte i opijte se, mili moji!”

Pjesma nad pjesmama 8:6-7: “Stavi me kao pečat na srce, kao pečat na svoju ruku. Jest, ljubav je jaka kao smrt i ljubomora je tvrda kao grob. Njezin je žar kao plameni oganj, vatra Gospodnja. Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav niti je rijeke potopiti. Da netko daje za ljubav sve u kući što ima, taj bi navukao prezir na sebe.”

Kratak sažetak: Poezija je u formi dijaloga između muža (kralja) i njegove žene (Sulamke). Možemo podijeliti knjigu u tri dijela: udvaranje (1:1 - 3:5); vjenčanje (3:6 - 5:1); i sazrijevanje u braku (5:2 - 8:14).

Pjesma počinje prije vjenčanja, kada buduća nevjesta žudi da bude sa svojim vjerenikom, i kada sa nestrpljenjem očekuje njegovo intimno milovanje. Ipak, ona savjetuje da se ljubav pusti da se razvije prirodno, u svoje vrijeme. Kralj slavi Sulamkinu ljepotu, kako bi otklonio njena osjećanja nesigurnosti vezano za njen izgled. Sulamka sanja da gubi Salomona i traži ga po gradu. Uz pomoć gradskih čuvara, nalazi svog ljubljenog i prijanja uz njega, vodeći ga na sigurno mjesto. Dok se budi, ona ponavlja svoj stav da se ljubav ne forsira.

Na bračnu noć, muž ponovo slavi ljepotu svoje žene, i visoko simboličnim jezikom ona poziva svog supružnika da učestvuje u svemu što ona ima da ponudi. Oni vode ljubav i Bog blagosilja njihovo jedinstvo.

Kako brak sazrijeva, muž i žena prolaze kroz težak period, simbolizovan u drugom snu. U njemu Sulamka odbija svog supruga i on odlazi. Shrvana krivicom, ona ga traži po cijelom gradu; ali ovaj put, umjesto da joj pomognu, čuvari je tuku – što je simbolika njene grižnje savjesti. Sve se dobro završi, ponovnim ujedinjenjem i pomirenjem dvoje ljubavnika.

Kako pjesma završava, i muž i žena su sigurni u svoju ljubav, pjevaju o trajnoj prirodi istinske ljubavi i čeznu da budu u prisustvu jedno drugog.

Indikacije: Neki tumači Biblije vide Pjesmu nad pjesmama kao precizni simbolični prikaz Krista i Njegove crkve. Krist je viđen kao kralj, dok Sulamka predstavlja crkvu. Iako mi vjerujemo da ovu knjigu treba razumjeti bukvalno kao opis braka, postoje neki elementi koji nagovještavaju crkvu i njen odnos sa kraljem, Gospodom Isusom. Pjesma nad pjesmama 2:4 opisuje iskustvo svakog vjernika kojeg Gospod Isus traži i otkupljuje. Mi smo na mjestu velikog duhovnog bogatstva i pokriveni smo Njegovom ljubavlju. Stih 16 drugog poglavlja kaže: “Moj je dragi moj, a ja sam njegova! On je pastir na poljima ljiljana”. Ovdje imamo sliku ne samo sigurnosti vjernika u Kristu (Ivan 10:28-29), nego i dobrog Pastira koji poznaje svoje ovce – vjernike – i polaže svoj život za nas (Ivan 10:11). Radi njega mi nismo više obojeni grijehom, jer su naše “mrlje” uklonjene Njegovom krvlju (Pjesma nad pjesmama 4:7; Ephesians 5:27).

Praktična primjena: Naš svijet je zbunjen po pitanju braka. Rasprostranjenost razvoda i savremeni pokušaji da se izmijeni značaj braka blješte u kontrastu sa Pjesmom nad pjesmama. Brak, izrečen u biblijskoj poemi, treba da se slavi, da se cijeni i u njemu treba da se uživa. Ova knjiga daje neka praktična uputstva za ojačanje naših brakova:

1) Dajte svom supružniku pažnju koja mu je potrebna. Izdvojite vrijeme da zaista upoznate svog bračnog partnera.
2) Ohrabrenje i uzdizanje, ne kritika, vitalni su za uspješan odnos.
3) Uživajte jedno u drugom. Isplanirajte neki odmor. Budite kreativni, igrajte se. Uživajte u Božijem daru bračne ljubavi.
4) Radite sve što je potrebno da obnovite svoje predanje supružniku. Obnovite svoje zavjete; radite na problemima i ne uzimajte razvod u obzir kao rješenje. Božija namjera za vas oboje je da živite u duboko smirenoj, sigurnoj ljubavi.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Pjesma nad pjesmama
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries