settings icon
share icon

Knjiga Psalama

Autor: Kratki uvod koji nalazimo na početku svakog Psalma navodi Davida kao autora u njih 73. Njegova osobnost i identitet su jasan pečat na mnogima od ovih Psalama. Iako je jasno da je David napisao mnoge pojedinačne Psalme, on definitivno nije autor cijele zbirke. Dva od njih (72. i 127.) je napisao Salomon, njegov sin i nasljednik. Psalam 90 predstavlja molitvu koju je molio Mojsije. Grupa od 12 Psalama (50. i 73.—83.) se pripisuje Asafu. Korahovi sinovi su su napisali 11 od njih (42., 44.-49., 84.-85.,87.-88.). Psalam 88 pripada Hemanu, dok je 89. Etana Ezrahite. Osim Salomona i Mojsija, svi ovi autori (pored Davida) su bili svećenici ili Leviti koji su bili odgovorni za muziku slavljenja u svetištu tokom Davidove vladavine. Pedeset Psalama ne navode određenu osobu kao autora.

Datum pisanja: Pažljivo razmatranje pitanja autorstva, kao i glavne teme samih Psalama, otkriva da oni obuhvataju period od nekoliko vijekova. Najstariji Psalam u zbirci je vjerovatno Mojsijeva molitva (90.), odraz ljudske slabosti u poređenju sa Božijom vječnošću. Posljednji Psalam je vjerovatno 137., tužaljka koja je očito napisana u danima kada su Jevreji bili u ropstvu Babilona, između 586. i 538 p.n.e.

Jasno je da je 150 pojedinačnih Psalama napisano od strane nekoliko različitih ljudi, u periodu od hiljade godina u izraelskoj historiji. Mora da ih je neki nepoznati urednik skupio i uvezao u današnju formu, kratko nakon ropstva koje se završilo oko 537. p.n.e.

Svrha pisanja: Knjiga Psalama je najduža knjiga u Bibliji, sa 150 pojedinačnih Psalama. Ona je također i najraznovrsnija, pošto se Psalmi bave temama kao što je Bog i Njegova tvorevina, rat, slavljenje, mudrost, grijeh i zlo, sud, pravda i dolazak Mesije.

Ključni stihovi: Psalam 19:2: “Nebesa pripovijedaju Božju slavu, djelo njegovih ruku navješćuje nebeski svod.”

Psalam 22:17-19: “Opkoljuje me hajka pasa, okružuje me rulja zlikovaca. Probodoše mi ruke i noge, mogu izbrojiti sve svoje kosti. Naslađuju se gledajući me. Među sobom dijele moje haljine i za moju odjeću bacaju ždrijeb.”

Psalam 23:1: “Gospod je moj pastir, ništa mi ne nedostaje.”

Psalam 29:1-2: “Dajte Gospodu, sinovi Božji, dajte Gospodu čast i moć! Dajte Gospodu slavu njegova imena! Poklonite se Gospodu u krasoti svetosti!”

Psalam 51:12: “Stvori mi, Bože, srce čisto i postojan duh obnovi u meni!”

Psalam 119:1-2: “Blaženi oni kojih je put neokaljan, koji hode po zakonu Gospodnjem! Blaženi oni koji čuvaju zapovijedi njegove, koji ga traže svim srcem.”

Kratak sažetak: Knjiga Psalama je zbirka molitvi, pjesama i himni koje drže oči onog koji slavi na Bogu, u slavljenju i obožavanju. Dijelovi ove knjige su korišteni kao himne na službama slavljenja u drevnom Izraelu. Muzičko nasljedstvo Psalama se vidi u samom naslovu ove knjige. Ono dolazi od grčke riječi koja znači “pjesma koja se pjeva uz pratnju muzičkog instrumenta.”

Indikacije: Tema koja se stalno ponavlja u Psalmima je Božije pripremanje dolaska Spasitelja za Njegov narod. U mnogim od njih vidimo proročke slike Mesije. Psalam 2:1-12 oslikava Njegov trijumf i kraljevstvo. Psalam 16:8-11 nagovješćuje Njegovu smrt i uskrsnuće. Psalam 22 nam pokazuje Spasitelja koji trpi patnju na križu i predstavlja detaljno proroštvo raspeća, što se sve ispunilo u potpunosti. Slava Mesije i Njegove nevjeste su izloženi u Psalmu 45:7-8, dok Psalam 72:6-17, 89:4-38, 110:1-7 i 132:12-18 prikazuju slavu i sveobuhvatnost Njegove vladavine.

Praktična primjena: Jedno od rezultata ispunjenosti Duhom ili Riječju Kristovom je pjevanje. Psalmi su “knjiga pjesama” rane crkve koja odražava novu istinu u Kristu.

Bog je isti Gospod u svim Psalmima. Ali mu mi odgovaramo na različite načine, prema određenim okolnostima u svom životu. Kako veličanstvenog Boga mi slavimo, kaže psalmista, onog koji je uzvišen i uzdignut iznad našeg ljudskog iskustva, ali također i onog koji je dovoljno blizu da dotakne i koji hoda uz nas duž životnog puta.

Možemo donijeti sva svoja osjećanja Bogu – bez obzira kako negativna ili žalosna – i možemo se odmarati sigurni da će nas On čuti i razumjeti. Psalmist nas uči da je najdublja molitva vapaj za pomoć kad se nađemo skrhani životnim problemima.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga Psalama
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries