settings icon
share icon

Kjiga proroka Sefanije

Autor: Sefanija 1:1 navodi kao svog autora proroka Sefaniju. Ime Sefanija znači “onaj kojeg Bog brani”.

Datum pisanja: Knjiga proroka Sefanije je najvjerovatnije napisana između 735. i 725.g. p.n.e.

Svrha pisanja: Sefanijina poruka suda i ohrabrenja sadrži tri glavne doktrine: 1) Bog je suveren nad svim narodima. 2) Opaki će biti kažnjeni a pravednici će biti opravdani na dan suda. 3) Bog blagosilja one koji se pokaju i vjeruju mu.

Ključni stihovi: Sefanija 1:18: “Ni njihovo srebro ni zlato neće ih moći spasiti u dan Gospodnjega gnjeva. U ognju njegove revnosti sva će se zemlja proždrijeti. Jer uništenje i prijeku propast spremit će on svim zemaljskim stanovnicima.”

Sefanija 2:3: “Tražite Gospodina, svi ponizni u zemlji, koji izvršavate njegov zakon! Težite za pravednošću! Nastojte oko poniznosti! Možda nađete zaklon u dan Gospodnjega gnjeva!”

Sefanija 3:17: “Gospodin, tvoj Bog, u tvojoj je sredini, junak pomoćnik. On ti se raduje pun veselja. On obnavlja svoju ljubav. On kliče nad tobom pun radosti.”

Kratak sažetak: Sefanija izgovara Gospodnji sud na cijelu zemlju, na Judu, okolne narode, Jerusalim i sve nacije. Nakon ovoga slijedi objava Gospodnjeg blagoslova na sve narode, posebno na vjerni ostatak Njegovog naroda u Judi.

Sefanija je imao hrabrost da govori otvoreno, jer je znao da objavljuje Riječ Gospodnju. Njegova knjiga počinje sa “Gospodnja riječ” a završava sa “govori Gospodin”. On je znao da niti mnogi bogovi koje su ljudi obožavali niti čak moćna vojska Asira nije mogla da ih spasi. Bog je milostiv i saosjećajan, ali kada se sva Njegova upozorenja ignorišu, jedino što može da se očekuje je sud. Božiji dan suda se često spominje u Pismu. Proroci ga zovu “Dan Gospodnji”. To se odnosi na različite događaje kao što je pad Jerusalima kao manifestacija Božijeg dana, od kojih svi upućuju na onaj krajnji Dan Gospodnji.

Indikacije: Konačni blagoslov nad Sionom izgovoren u stihovima 14-20 u većoj mjeri još nije ispunjen, što nas vodi do zaključka da su ovo mesijanska proroštva koja čekaju Drugi Kristov dolazak kako bi se u potpunosti ispunila. Gospod je uzeo našu kaznu jedino kroz Krista koji je došao da umre za grijehe svog naroda (Sefanija 3:15; Ivan 3:16). Ali Izrael još nije prepoznao svog pravog Spasitelja. To tek treba da se dogodi (Rimljanima 11:25-27).

Obećanje mira i sigurnosti za Izrael, vremena kad će njihov Kralj biti usred njih, će se ispuniti kada se Krist vrati da sudi svijetu i otkupi ga za sebe. Baš kao što je uzašao na nebo nakon svog uskrsnuća, tako će se vratiti i uspostaviti novi Jerusalim na zemlji (Otkrivenje 21). U to vrijeme će se sva Božija obećanja Izraelu ispuniti.

Praktična primjena: Uz par izmjena imena i situacija, ovaj prorok iz 7. vijeka p.n.e. bi mogao stajati za našim propovjedaonicama danas i govoriti istu poruku suda nad opakim i nade za vjerne. Sefanija nas podsjeća da je Bog uvrijeđen moralnim i religijskim grijehom svog naroda. Božiji narod neće izbjeći kaznu kada voljno griješi. Kazna može biti bolna, ali njena svrha je prije da otkupi nego da kazni. Neophodnost kazne poročnosti daje utjehu onda kada se čini da je zlo razuzdano i pobjedonosno. Mi imamo slobodu da ne poslušamo Boga ali ne i slobodu da izbjegnemo posljedice te neposlušnosti. Možda nema mnogo onih koji su mu vjerni, ali On ih ne zaboravlja.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Kjiga proroka Sefanije
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries