settings icon
share icon

Knjiga proroka Obadije

Autor: Prvi stih Obadije navodi da je pisac knjige prorok Obadija.

Datum pisanja: Knjiga proroka Obadije je najvjerovatnije napisana između 848. i 840.g. p.n.e.

Svrha pisanja: Obadija, najkraća knjiga Starog zavjeta, ima samo 21 stih. Obadija je prorok Božiji koji koristi ovu priliku da osudi Edom za grijehe koji su učinjeni i protiv Boga i protiv Izraela. Edomci su Ezavovi potomci a Izraelci su potomci njegovog brata, Jakova. Edom for sins against both God and Israel. Svađa između ova dva brata je uticala na njihove potomke, tokom više od 1000 godina. Ova podjela je prouzrokovala da Edomci zabrane Izraelu da pređe preko njihove zemlje tokom izlaska iz Egipta. Grijeh ponosa sada zahtijeva snažnu riječ Gospodnjeg suda na Edom.

Ključni stihovi: Obadija 4: “‘I visoko si sagradio svoje gnijezdo kao orao, jest, pod same zvijezde. Ipak sam te odatle oborio dolje’, govori Gospodin.”

Obadija 12: “Ti nisi trebao gledati dana svojega brata, dana njegove nesreće, nisi se trebao radovati Judinim sinovima u dan njihova uništenja, nisi se trebao podsmjehivati u dan njihove nevolje.”

Obadija 15: “Jer je blizu Gospodnji dan nad svim narodima! Kako si činio, tako će ti biti: tvoja djela padaju natrag na tvoju vlastitu glavu.”

Kratak sažetak: Obadijina poruka je krajnja i sigurna: kraljevstvo Edoma će biti potpuno uništeno. Edom je bio arogantan, likovao je nad Izraelovim nevoljama i kada ga je napala neprijateljska vojska i Izraelci tražili pomoć, Edomci su odbili i čak su odabrali da se bore protiv njih. Preko ovih grijeha ponosa više nije moglo da se prelazi. Ova knjiga završava obećanjem ispunjenja i oslobođenja Siona u Posljednjim danima kada će zemlja biti ponovo predana Božijem narodu, nad kojem će vladati On.

Indikacije: Stih 21 Knjige proroka Obadije nagovještava Krista i Njegovu Crkvu. “Izbavitelji će uzići na goru Sion, da sude Ezavovoj gori. A kraljevstvo će biti Gospodnje”. Ovi “izbavitelji” (također nazvani “spasitelji” u nekim prijevodima) su Kristovi apostolic, službenici Riječi, a posebno propovjednici Evanđelja u ovim posljednjim danima. Nazvani su “spasiteljima” ne zato što oni zadobijaju spasenje za nas, nego zato što propovijedaju spasenje kroz Kristovo Evanđelje, i pokazuju nam put zadobijanja tog spasenja. Oni i Riječ koju propovijedaju su način na koji do svih ljudi dolazi dobra vijest spasenja. Iako je Krist jedini Spasitelj koji je jedini došao da zadobije spasenje, i koji je začetnik istog, spasitelji i izbavitelji Evanđelja će biti sve očigledniji što se vrijeme primiče kraju.

Praktična primjena: Bog će nam dati pobjedu ako mu ostanemo vjerni. Kao Edom, moramo biti voljni da pomognemo drugima u doba potrebe. Ponos je grijeh. Mi nemamo ništa čime se možemo ponositi osim Isusa Krista i onoga što je On učinio za nas.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga proroka Obadije
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries