settings icon
share icon

Knjiga proroka Nahuma

Autor: Autor Knjige proroka Nahuma sebe naziva Nahumom (na hebrejskom “Tješitelj”) Elkošaninom (1:1). Postoje mnoge teorije o lokaciji tog grada, mada nema očitog dokaza. Jedna takva teorija je da je riječ o gradu koji je kasnije nazvan Kafarnaum (što bukvalno znači “Nahumovo selo”) na Galilejskom jezeru.

Datum pisanja: Radi ograničene količine informacija koje imamo o Nahumu, najbolje što možemo da uradimo je da suzimo vremenski okvir u kojem je knjiga napisana, što je između 663.g. p.n.e. i 612.g. p.n.e. Postoje dva opisana događaja po kojima smo utvrdili ove datume. Kao prvo, Nahum pominje Tebu (Amonovu) u Egiptu koja je pala u ruke Asircima (663.g. p.n.e.) u prošlom vremenu, tako da se to već bilo desilo. Drugo, ostatak Nahumovog proroštva se ispunio 612.g. p.n.e.

Svrha pisanja: Nahum nije napisao ovu knjigu kao upozorenje ili “poziv na pokajanje” za ljude Ninive. Bog im je već bio poslao proroka Jonu 150 godina ranije, sa upozorenjem šta se može dogoditi ako nastave sa svojim zlim djelima. Narod se u to vrijeme pokajao, ali su se sada ponovo loše ponašali, ako ne i gore nego ranije. Asirci su postali potpuno brutalni u svojim osvajanjima (vješali su tijela svojih žrtava na stubove i stavljali njihovu kožu na stranice svojih šatora, između ostalih zvjerstava). Sada je Nahum govorio stanovnicima Jude da ne očajavaju jer je Bog izgovorio sud i Asirci će uskoro dobiti ono što su zaslužili.

Ključni stihovi: Nahum 1:7: “Dobar je Gospodin, zaštita u dan tjeskobe. Poznaje one koji se kod njega skrivaju.”

Nahum 1:14a: “Ali je za tebe Gospodin odredio: ‘Neka se nikada ne spomene tvoje ime!”

Nahum 2:1a: “Gle, na gorama noge glasnika radosti, koji oglašava mir!” Vidi također Izaija 52:7 i Rimljanima 10:15.

Nahum 2:14a: “‘Gle, ja ću na te!’, govori Gospodin nad vojskama.”

Nahum 3:19: “Nema melema tvojoj rani, udarac koji te pogodi neizlječiv je. Tko čuje za te pljeskat će rukama nad tobom, jer koga nije neprestano stizala tvoja zloća?”

Kratak sažetak: Niniva je jednom bila odgovorila na Jonino propovijedanje i okrenula se od svojih zlih puteva da služi Gospoda Boga Jahvu. Ali 150 godina kasnije, okrenula se idolopoklonstvu, nasilju i oholosti (Nahum 3:1-4). Još jednom joj Bog šalje jednog od svojih proroka da propovijeda sud u razorenju grada, potičući stanovnike na pokajanje. Nažalost, oni nisu pazili na njegova upozorenja i grad je pao pod babilonsku vlast.

Indikacije: Pavle ponavlja stihove iz Nahuma 2:1 u Rimljanima 10:15 vezano za Mesiju i Njegovu službu, kao i službu Kristovih apostola u njegovo vrijeme. To se može primijeniti i na svakog službenika Evanđelja čiji je posao da “propovijeda Evanđelje mira.” Bog je sklopio mir sa grešnicima Kristovom krvlju, i dao je svom narodu mir koji “nadilazi svaki um” (Filipljanima 4:7). Posao propovjednika je također da “donese Radosnu vijest”, kao što je izmirenje, pravednost, oproštenje, život i vječno spasenje kroz raspetog Krista. Propovijedanje ovakvog Evanđelja i donošenje ovakvih vijesti čine njihove noge lijepim. Ovdje je slika onog koji trči drugima, sa žarkom željom i radošću da objavi Radosnu vijest.

Praktična primjena: Bog je strpljiv i spor na gnjev. On daje svakoj zemlji vrijeme da proglasi Njega kao svog Gospoda. Ali on se ne da ismijavati. Svaki put kad se neka nacija okrene od Njega da služi svojim sopstvenim motivima, On dođe sa osudom. Prije skoro 220 godina, Sjedinjene Države su se oformile kao nacija, vođena principima iz Biblije. U zadnjih 50 godina se to promijenilo i mi svakodnevno idemo u suprotnom pravcu. Kao kršćanima, dužnost nam je da stanemo za biblijske principe i duhovna Istina je jedina nada naše zemlje.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga proroka Nahuma
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries