settings icon
share icon

Knjiga proroka Miheja

Autor: Pisac Knjige proroka Miheja je prorok Mihej (Mihej 1:1).

Datum pisanja: Knjiga proroka Miheja je najvjerovatnije napisana između 735. i 700.g. p.n.e.

Svrha pisanja: Poruka ove knjige je složena mješavina suda i nade. Sa jedne strane, proroštva najavljuju sud nad Izraelom, radi društvene opačine, iskvarenog vođstva i idolopoklonstva. Ovaj sud treba da doživi svoj vrhunac u razaranju Samarije i Jerusalima. Sa druge strane, ova knjiga proklamuje ne samo obnovljenje nacije, nego transformaciju i uzdizanje Izraela i Jerusalima. Kakogod, ove poruke nade i prokletstva nisu neophodno kontradiktorne jedna drugoj, pošto obnovljenje i transformacija dolaze nakon suda.

Ključni stihovi: Mihej 1:2: “Čujte, sva plemena! Slušaj, zemljo i što prebiva u njoj! Svemogući Gospodin podiže se na vas s tužbom, Svemogući iz svoga svetoga dvora.”

Mihej 5:1: “A ti, Betleheme Efrato, najmanji među Judinim krajevima, iz tebe će mi izići onaj koji će biti vladar u Izraelu. Njegov je početak iz davne davnine, iz dana vječnosti.”

Mihej 6:8: “Reklo ti se, čovječe, što je dobro, što Gospodin ište od tebe: Samo da činiš što je pravo, da ljubiš, da u poniznosti hodiš sa svojim Bogom.”

Mihej 7:18-19: “Tko je Bog kao ti, koji oprašta grijehe i ostatku svoje baštine otpušta opačine, koji ne zadržava dovijeka svojega gnjeva, nego ima radost na milosti? On će nam se opet smilovati, pogazit će naše opačine i baciti u morsku dubinu sve naše grijehe.”

Kratak sažetak: Prorok osuđuje vladare, sveštenike i proroke Izraela, koji iskorištavaju narod i vode ga u pogrešnom pravcu. Njihova djela su ta radi kojih će Jerusalim biti uništen. Mihej proklamuje oslobođenje naroda koji će otići iz Jerusalima u Babilon i zaključuje pozivanjem Jerusalima da zatim uništi nacije koje su se okupile protiv njega. Savršeni vladar će doći iz Betlehema, da odbrani narod, i prorok objavljuje pobjedu Jakovljevog ostatka i predviđa dan kada će Jahve pročistiti narod od idolopoklonstva i oslanjanja na vojnu silu. Prorok iznosi snažan i kratak sažetak Jahvinog zahtjeva za pravdom i lojalnošću i najavljuje sud nad onim koji su išli za Omrijem i Ahabom. Knjiga završava proročkom službom koja sadrži elemente tužaljke. Izrael priznaje svoj grijeh i obezbjeđuje mu se oslobođenje kroz Jahvina sila djela.

Indikacije: Mihej 5:1 je mesijansko proroštvo koje su citirali mudraci koji su tražili kralja rođenog u Betlehemu (Matej 2:6). Pošto su ovi kraljevi sa Istoka bili upoznati sa hebrejskim Pismom, znali su da će iz malenog betlehemskog sela doći Princ mira, Svjetlo svijeta. Mihejeva poruka o grijehu, pokajanju i obnovljenju se krajnje ispunjava u Isusu Kristu, koji je žrtva pomirnica za naše grijehe (Rimljanima 3:24-25) i jedini put do Boga (Ivan 14:6).

Praktična primjena: Bog daje upozorenja kako mi ne bismo morali da podnosimo Njegov gnjev. Sud će sigurno doći ako se ne obaziremo na Božija upozorenja i ako odbijemo Njegov dar žrtve za grijeh u Njegovom Sinu. Bog će disciplinovati one koji vjeruju u Krista – ne iz mržnje, već zato što nas voli. On zna da je grijeh razarajući a za nas želi da budemo ispunjeni u potpunosti. Ova punina, koja je obećanje obnovljenja, čeka one koji mu ostanu poslušni.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga proroka Miheja
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries