settings icon
share icon

Knjiga proroka Jone

Autor: Jona 1:1 jasno kaže da je pisac ove knjige prorok Jona.

Datum pisanja: Knjiga proroka Jone je najvjerovatnije napisana između 793. i 758.g. p.n.e.

Svrha pisanja: Neposlušnost i probuđenje su ključne teme ove knjige. Jonino iskustvo u trbuhu kita mu je omogućilo jedinstvenu mogućnost da traži jedinstveno oslobođenje, u pokajanju tokom ovog jednako jedinstvenog povlačenja u samoću. Njegova prvobitna neposlušnost je vodila, ne samo u njegov lični preporod, nego i probuđenje Ninevljana. Mnogi to probuđenje koje im je Jona donio svrstavaju u jedno od najvećih evangelizacijskih poduhvata svih vremena.

Ključni stihovi: Jona 1:3: “A Jona ustade da pobjegne od Gospodina u Taršiš…”

Jona 2:1: “A Gospodin zapovijedi te velika riba proguta Jonu. Tri dana i tri noći ostade Jona u utrobi ribe.”

Jona 2:3: “Iz svoje tjeskobe zaavpih Gospodinu: on mi dade odgovor. Iz krila podzemnoga svijeta povikah za pomoć: ti si čuo moj glas.”

Jona 3:10: “Kada Bog vidje njihova djela, da se naime okaniše svojega zla puta, sažali se Bog zbog nesreće kojom im je bio zaprijetio, i ne učini je.”

Kratak sažetak: Jonin strah i ponos su učinili da on bježi od Boga. On nije želio da ide u Ninivu i propovijeda pokajanje ljudima, kako mu je Bog bio zapovijedio, jer su oni bili njegovi neprijatelji i bio je uvjeren da Bog neće ispuniti svoju prijetnju da će uništiti grad. Umjesto toga, ukrcao se na brod za Taršiš, koji je bio u suprotnom pravcu. Uskoro je bijesna oluja uzrokovala da posada pobaca mnogo stvari sa broda i utvrdi da je Jona problem. Bacili su i njega u more i progutala ga je velika riba. U njenoj utrobi, u kojoj je proveo tri dana i tri noći, Jona se pokajao od svog grijeha Bogu i riba ga je izbljuvala na suvu zemlju (pitamo se zašto mu je trebalo toliko dugo da se pokaje). Jona zatim ide na 800 km dug put do Ninive i vodi grad u veliko probuđenje. Ali, prorok je time nezadovoljan (bolje rečeno, duri se), umjesto da bude zahvalan što su se Ninevljani pokajali. On ipak nauči svoju lekciju kada Bog upotrijebi vjetar, bršljan i crva da mu pokaže da je On milostiv.

Indikacije: Da je Jona tip Krista jasno je iz samih Isusovih riječi. U Mateju 12:40-41 Isus objavljuje da će On biti u grobu isti broj dana koliko je Jona bio u kitovom trbuhu. On nastavlja da, dok su se Ninevljani pokajali suočeni sa Joninom propovijedi, Fariseji i učitelji Zakona koji odbijaju Isusa, odbijaju Onog ko je daleko veći od Jone. Kako jeJona donio Božiju istinu u pogledu pokajanja i spasenja Ninevljanima, tako je i Isus donio istu poruku (Jona 2:9; Ivan 14:6) spasenja od i kroz Boga jedinog (Rimljanima 11:36).

Praktična primjena: Ne možemo se sakriti od Boga. Ono što On želi da postigne kroz nas će se desiti, uprkos svim našim prigovorima i odugovlačenjima. Efežanima 2:10 nas podsjeća da On ima plan za nas i da će se postarati da se mi uklopimo u taj plan. Koliko bi lakše bilo kad bismo se, za razliku od Jone, podredili Njemu bez odlaganja!

Božija ljubav se manifestuje u tome da je On dostupan svima, bez obzira na našu reputaciju, nacionalnost ili rasu. Evanđelje se nudi besplatno svim ljudima u svim vremenima. Naš zadatak kao kršćana je da budemo sredstvo preko kojeg će ga Bog ponuditi svijetu i da se radujemo spasenju drugih. To je iskustvo koje Bog želi da dijelimo sa Njim, da ne budemo ljubomorni ili kivni na one koji dođu Kristu “u zadnjem trenu” ili koji mu dođu kroz drugačije okolnosti od naših.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga proroka Jone
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries