settings icon
share icon

Knjiga proroka Habakuka

Autor: Habakuk 1:1 navodi da je ova knjiga proročanstvo koje je napisao prorok Habakuk.

Datum pisanja: Knjiga proroka Habakuka je najvjerovatnije napisana između 610.g. p.n.e. i 605.g. p.n.e.

Svrha pisanja: Habakuk se pita zašto Bog dozvoljava da Njegov narod prolazi kroz trenutne patnje koje prouzrokuju njihovi neprijatelji. Bog odgovara i Habakukova vjera je obnovljena.

Ključni stihovi: Habakuk 1:2: “Dokle ću već, Gospodine, vapiti za spasenjem? A ti ne čuješ. Ja ti vičem: ‘Nasilje!’ A ti ne pomažeš.”

Habakuk 1:5: “Gledajte na narode! Pogledajte! Čudite se! Jest, čudite se! Jer jedan čini djelo u vaše dane. Nikada ne biste vjerovali kad bi vam se pripovijedalo.”

Habakuk 1:12: “Nisi li ti, Gospodine, od vijeka moj Bog, moj Svetac? Mi nećemo umrijeti, Gospodine, ti si ga odredio samo za sud!”

Habakuk 2:2-4: “I Gospodin mi dade ovo za odgovor: ‘Napiši viđenje i stavi ga na ploče, da se može lako čitati!’ Jer viđenje izostaje još do određenog vremena, ali navaljuje prema kraju i ne vara. Ako i oklijeva, ipak ga čekaj: Ono dolazi posve sigurno; neće izostati! Gle napuhanog, nije iskrena njegova duša u njemu. Pravednik ipak ostaje na životu svojom vjerom.”

Habakuk 2:20: “A Gospodin stanuje u svome svetom Hramu. Pred njim neka zamukne cijeli svijet!”

Habakuk 3:2: “Gospodine, čuo sam tvoj glas. Strah me hvata. Gospodine, izvedi usred godina svoje djelo! Objavi ga usred godina! Ipak se u gnjevu sjeti milosrđa!”

Habakkuk 3:19: “Svemogući mi je Gospodin snaga. On mi daje noge kao u košute. On mi daje da idem po svojim visinama.”

Kratak pregled: Knjiga proroka Habakuka počinje sa njegovim vapajem Bogu da odgovori zašto dozvoljava da Njegov izabrani narod pati u ropstvu (Habakuk 1:1-4). Gospod mu daje odgovor koji, u suštini, kaže: “Ne bi vjerovao ako ti kažem” (Habakuk 1: 5-11). Habakuk zatim nastavlja izjavom: “Dobro, ti si Bog, ali ipak mi reci više o tome zašto se ovo događa” (Habakuk 1: 17-2:1). Bog mu zatim odgovara ponovo i daje mu više informacija, a zatim kaže zemlji da se utiša pred Njim (Habakuk 2:2-20). Nakon toga Habakuk zapisuje molitvu u kojoj izražava svoju čvrstu vjeru u Boga, čak i kroz sve ove nevolje (Habakuk 3:1-19).

Indikacije: Apostol Pavle citira Habakuka 2:4 u dvije različite prilike (Rimljanima 1:17; Galaćanima 3:11), kako bi ponovio doktrinu opravdanja vjerom. Vjera koja je dar Božiji i dostupna je kroz Krista je i ona koja u momentu spašava (Efežanima 2:8-9) i ona koja održava kroz život. Mi zadobijamo vječni život vjerom i živimo kršćanski život istom vjerom. Za razliku od “ponosnog” na početku stiha, čija duša nije prava u njemu i njegove želje nisu čestite. Ali mi koji smo učinjeni pravednima vjerom u Krista smo u potpunosti pravedni jer je On zamijenio svoju savršenu pravednost za naš grijeh (2. Korinćanima 5:21), i osposobio nas da živimo po vjeri.

Praktična primjena: Primjena čitaocu Habakuka je da je dozvoljeno pitati se šta to Bog radi, ali sa poštovanjem i naklonošću. Ponekad nam nije očigledno šta se to dešava, posebno ako smo bačeni u patnju neko duže vrijeme ili ako izgleda kao da naši neprijatelji napreduju dok se mi jedva provlačimo. Knjiga proroka Habakuka, ipak, potvrđuje da je Bog suveren, svemogući Bog koji ima sve stvari pod kontrolom. Mi samo treba da se smirimo i znamo da On radi. On je taj koji kaže da jeste i On drži svoja obećanja. On će kazniti opake. Čak i kad mi to ne vidimo, On je još uvijek na tronu univerzuma. Mi treba da ostanemo fokusirani na ovo: “Svemogući mi je Gospodin snaga. On mi daje noge kao u košute. On mi daje da idem po svojim visinama.” (Habakuk 3:19). Osposobiti nas da idemo na visine znači uzeti nas na viša mjesta s Njim, gdje smo odvojeni od svijeta. Ponekad je put koji nas vodi tamo prožet patnjom i tugom, ali ako se odmaramo u Njemu i vjerujemo mu, doći ćemo na mjesto na kojem nas On želi.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga proroka Habakuka
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries