settings icon
share icon

Knjiga proroka Daniela

Autor: Knjiga proroka Daniela navodi proroka Daniela kao svog pisca (Daniel 9:2; 10:2). I sam Isus ga pominje kao autora ove knjige (Matej 24:15).

Datum pisanja: Knjiga proroka Daniela je najvjerovatnije napisana između 540.g. p.n.e. i 530.g. p.n.e.

Svrha pisanja: 605.g. p.n.e, Nabukodonozor, Kralj babilonski, pokorio je Judu i deportovao mnoge njene stanovnike u Babilon – uključujući Daniela. On je služio na kraljevskom dvoru Nabukodonozora i nekoliko vladara koji su njega slijedili. Danielova knjiga bilježi djela, proroštva i vizije proroka Daniela.

Ključni stihovi: Daniel 1:19-20: “Kralj je govorio s njima, i ne nađe se među svima nijedan kao Daniel, Ananija, Mišael i Azarija. Zato su bili primljeni u kraljevsku službu. U svim slučajevima u kojima su se tražili mudrost i razum, nađe ih kralj, kada bi ih god zapitao, deset puta učenijima od svih vračeva i gatalica u svemu svome kraljevstvu.”

Daniel 2:31: “Ti si, o kralju, imao viđenje: gle, kip, golem kip, vrlo blistav, stajaše pred tobom, strašan za oči.”

Daniel 3:17-18: “Jer evo, naš Bog, kojega poštujemo, ima moć da nas izbavi iz ognjene užarene peći. On će nas, kralju, osloboditi iz tvoje ruke! Ako li to ne učini, znaj, kralju, da mi ni tada nećemo poštovati tvoje bogove i nećemo se pokloniti zlatnome liku što si ga podigao!”

Daniel 4:31-32: “Njegovo je kraljevstvo – kraljevstvo vječno, njegova je vlast za sva pokoljenja. Stanovnici zemlje – upravo kao da ih i nema: po svojoj volji postupa on s vojskom nebeskom i sa žiteljima zemaljskim. Nitko ne može zaustaviti njegovu ruku ili mu kazati: ‘Što to radiš?’”

Daniel 9:25-27: “Znaj dakle i razumij: Od vremena kad iziđe riječ da se Jeruzalem opet sazida, dok ustane pomazanik, knez, proći će sedam godišnjih tjedana i šezdeset i dva godišnja tjedna, i opet će se sazidati s ulicama i prokopima u teško vrijeme. Poslije šezdest i dva godišnja tjedna bit će pomazanik pogubljen, premda je nedužan. Grad, zajedno sa svetištem, bit će razoren od ratnoga naroda jednoga kneza što će doći. Kraj će mu biti s potopom. Na kraju rata doći će određeno pustošenje. S mnogima će za jedan godišnji tjedan sklopiti tvrd zavjet i u polovini godišnjeg tjedna ukinut će žrtvu klanicu i prinos. Na njihovu mjestu zavladat će grozota pustoši, i trajat će do kraja. Tada će se izliti određeno na opustošitelja.”

Kratak sažetak: Daniel se može podijeliti na tri dijela. Prvo poglavlje opisuje pobjedu Babilonaca nad Jerusalimom. Uz mnoge druge, Daniel i njegova tri druga su bili deportovani u Babilon i radi svoje hrabrosti i očitog Božijeg blagoslova nad njima, bili su “promovisani” u kraljevu službu (Daniel 1:17-20).

Poglavlja 2-7 bilježe Nabukodonozorov san koji je samo Danijel mogao da protumači ispravno. San o velikoj statui predstavlja kraljevstvo koje će se podići u budućnosti. Nabukodonozor je napravio veliku statuu sebe i naredio svima da je slave. Sidrah, Misah i Abdenago su to odbili i Bog ih je čudesno poštedio iako su bili bačeni u užarenu peć. Nabukodonozora je Bog osudio radi njegovog ponosa, ali kasnije je bio obnovljen kada je prepoznao i priznao Božiji suverenitet.

Peto poglavlje bilježi događaj kada je Nabukodonozorov sin Baltazar zloupotrijebio predmete uzete iz Hrama u Jerusalimu i zatim kao odgovor tome primio poruku od Boga, napisanu na zidu. Samo je Daniel mogao protumačiti to što je bilo napisano, poruku dolazeće Božije osude. Zatim je Daniel bio bačen u lavovu jamu pošto je odbio da se moli kralju, ali je bio čudesno izbavljen. Bog mu je dao viziju četiri zvjeri. One su predstavljale kraljevstva Babilona, Medoperzije, Grčke i Rima.

Poglavlja 8-12 sadrže viziju koja uključuje ovna, jarca i nekoliko rogova – što se također odnosi na buduća kraljevstva i njihove vladare. Deveto poglavlje bilježi Danielovo proroštvo o “sedamdeset sedmica”. Bog mu je dao tačno vrijeme kad bi Mesija trebalo da dođe i bude pogubljen. Proroštvo također spominje budućeg vladara koji će napraviti sedmogodišnji savez sa Izraelom i prekršiti ga nakon tri i po godine, nakon čega će ubrzo uslijediti veliki sud i svršetak svega. Nakon što je imao tu veliku viziju, Daniela posjećuje i ohrabruje anđeo koji mu objašnjava detalje koje je vidio.

Indikacije: U pričama o užarenoj peći i Danielu u lavovskoj jami vidimo nagovještaj spasenja koje je Krist providio. Ova tri čovjeka izjavljuju da je Bog Bog koji spašava i koji može da obezbijedi način izbavljenja (Daniel 3:17). Na isti način, time što je poslao Isusa da umre za naše grijehe, Bog je providio izbavljenje od vatre pakla (1. Petrova 3:18). U Danielovom slučaju, poslao je anđela da zatvori usta lavovima i spasi Daniela od smrti. Isus Krist je naše proviđenje od opasnosti grijeha koji prijeti da nas prožme.

Danielova vizija zadnjih vremena opisuje Izraelovog Mesiju koji će mnoge učiniti čistim i svetim (Daniel 12:10). On je naša pravednost (1. Petrova 5:21) kojom će naši grijesi, iako crveni kao krv, biti oprani i bićemo bijeli kao snijeg (Izaija 1:18).

Praktična primjena: Kao i Sidrah, Misah i Abdenago, mi bi trebalo da uvijek stojimo za ono što znamo da je ispravno. Bog je veći od bilo koje kazne koja može doći u naš život. Bilo da On odluči da nas izbavi ili ne, uvijek je vrijedan našeg povjerenja. Bog zna šta je najbolje i On časti one koji mu vjeruju i poslušaju ga.

Bog ima plan, a Njegov plan se provodi do najsitnijeg detalja. On zna budućnost i kontroliše je. Sve što je predvidio se ispunjava tačno onako kako je On zamislio. Stoga bi trebalo da vjerujemo da će ono što je Bog predvidio za budućnost jednog dana doći tačno tako kako je On objavio.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga proroka Daniela
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries