settings icon
share icon

Knjiga proroka Amosa

Autor: Amos 1:1 navodi da je pisac ove knjige prorok Amos.

Datum pisanja: Knjiga proroka Amosa je najvjerovatnije napisana između 760. i 753.g. p.n.e.

Svrha pisanja: Amos je bio pastir i berač voća iz judejskog sela Tekoe kad ga je Bog pozvao, iako mu je nedostajalo obrazovanje ili svešteničke pozadine. Njegova misija je bila usmjerena na susjednu sjevernu zemlju, Izrael. Međutim, njegove poruke o nadolazećoj propasti i ropstvu nacije radi njihovog grijeha su bile veoma nepopularne i neuvažene, pošto još od Solomunovih dana nije bilo tako dobrog perioda za Izrael. Amosova služba je počela dok je Jeroboam II vladao nad Izraelom, a Uzija nad Judom.

Ključni stihovi: Amos 2:4: “Ovako veli Gospodin: ‘Za tri opačine Jude, za četiri neću mu oprostiti. Zato što su zabacili zakon Gospodnji, što nisu držali njegove uredbe, što su se dali varati od lažnih idola, kojima su već služili njihovi oci.’”

Amos 3:7: “Ne, svemogući Gospodin ne čini ništa a da ne očituje svoj naum svojim slugama: prorocima.”

Amos 9:14: “Tada ću okrenuti sudbinu Izraela, svojega naroda: oni će sagraditi opustošene gradove i stanovati u njima, nasadit će vinograde i iz njih piti vino, nasadit će vrtove i uživati njihove plodove.”

Kratak sažetak: Amos vidi da je ispod Izraelovog spoljašnjeg napretka i sile narod unutar njega korumpiran do srži. Grijesi za koje Amos kori ljude su opsežni: zanemarivanje Božije riječi, idolopoklonstvo, pagansko obožavanje, pohlepa, pokvareno vođstvo i tlačenje siromašnih. Amos počinje proglašenjem suda nad svim okolnim narodima, a zatim nad svojim narodom, Judom, i konačno, najteži sud izriče Izraelu. Vizije koje mu Bog daje otkrivaju istu jasnu poruku: sud je blizu. Knjiga završava Božijim obećanjem Amosu o budućoj obnovi Ostatka.

Indikacije: Knjiga proroka Amosa završava veličanstvenim obećanjem budućnosti. “‘Posadit ću ih u njihovu zemlju, da se više ne iščupaju iz svoje zemlje, koju sam im dao’, govori Gospodin, tvoj Bog.” (9:15). Krajnje ispunjenje obećanja zemlje koje je Bog dao Abrahamu (Postanak 12:7; 15:7; 17:8) će se desiti tokom Kristove hiljadugodišnje vladavine na zemlji (vidi Joel 2:26,27). Otkrivenje 20 opisuje hiljadugodišnju vladavinu Krista na zemlji, vrijeme mira i radosti pod savršenom vladom samog Spasitelja. U to vrijeme, vjerujući Izrael i nejevrejeski kršćani će biti zajedno u Crkvi i živjeće i vladati sa Njim.

Praktična primjena: Ponekad mi mislimo da smo “samo-i”! Samo smo prodavači, zemljoradnici ili domaćice. Amos je mogao biti smatran za “samo-a”. On nije bio prorok ili sveštenik, niti sin nekog od njih. Bio je samo pastir, mali poduzetnik u Judi. Ko bi njega slušao? Ali umjesto da se izvlači, on je poslušao i postao Božiji silan glas promjene.

Kroz čitavu Bibliju čitamo da je Bog upotrebljavao “samo-e” kao što su pastiri, tesari, ribari. Šta god da ste vi u svom životu, Bog vas može koristiti. Amos nije bio puno toga. Bio je “samo”. “Samo” sluga Božiji. Dobro je biti Božiji “samo”.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga proroka Amosa
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries