settings icon
share icon

Knjiga Propovjednika

Autor: Knjiga Propovjednika ne navodi svog autora. Postoji nekoliko stihova koji nagovještavaju da je Salomon napisao ovu knjigu. Postoje i neki tragovi u kontekstu koji možda navode na to da ju je neka druga osoba napisala nakon njegove smrti, vjerovatno nekoliko stotina godina kasnije. Ipak, ustaljeno vjerovanje je da je autor zaista Salomon.

Datum pisanja: Salomonova vladavina kao kralja Izraela je trajala od oko 970.g. p.n.e, do oko 930.g. p.n.e. Propovjednik je vjerovatno napisan pred kraj njegove vladavine, oko 935.g. p.n.e.

Svrha pisanja: Propovjednik je knjiga perspektive. Naracija “propovjednika” ili “učitelja” (neki drugi prevodi) otkriva depresiju koja neizbježno rezultira iz traženja sreće u stvarima ovoga svijeta. Knjiga daje šansu kršćanima da vide svijet kroz oči osobe koja, iako veoma mudra, pokušava da pronađe smisao u prolaznim, ljudskim stvarima. On istražuje skoro svaku vrstu zadovoljstva koje nudi ovaj svijet, i nijedno mu ne daje osjećaj smisla.

Na kraju Propovjednik dolazi do tačke kad prihvata da je vjera u Boga jedini način da se nađe lični smisao. On odlučuje da prihvati činjenicu da je život kratak i u krajnosti bezvrijedan bez Boga. Propovjednik savjetuje čitaoca da se usredsredi na Njega, koji je vječan, umjesto na prolazne užitke.

Ključni stihovi: Propovjednik 1:2: “’Taština nad taštinama!’, veli propovjednik, ‘taština nad taštinama, sve je taština!’”

Propovjednik 1:18: “Jer gdje je mnogo mudrosti, tu je i mnogo brige. Množi li se znanje, množi se i muka.”

Propovjednik 2:11: “Istraživao sam sva svoja djela, što ih učiniše moje ruke, i trud također, što sam ga uložio u to da ih izvršim. I eto: sve je bila taština i trka za vjetrom. I od toga nema koristi sspod suncem.”

Propovjednik 12:1: “Spominji se svojega Stvoritelja u mladim danima, prije nego dođu zli dani i prispiju godine za koje veliš: ‘Ne sviđaju mi se!’”

Propovjednik 12:13: “Čujmo svemu završnu riječ: ‘Boj se boga, izvršuj njegove zapovijedi, jer – to je sav čovjek’”

Kratak sažetak: U Knjizi Propovjednika se često ponavljaju dva izraza. Riječ koja je prevedena kao “taština” ili “ispraznost” se često pojavljuje, a koristi se da naglasi prolaznu prirodu stvari ovoga svijeta. Na kraju će čak i najimpresivnija ljudska dostignuća biti stvar prošlosti. Izraz “pod suncem” se pojavljuje 28 puta i odnosi se na prolazni svijet. Kada Propovjednik spominje “ono što se događa pod suncem”, on govori o zemaljskim, privremenim, ljudskim stvarima.

Prvih sedam poglavlja Propovjednika opisuje sve stvari ovoga svijeta “pod suncem” u kojima on pokušava da nađe ispunjenje. Pokušao ga je naći u naučnom otkriću (1:10-11), mudrosti i filozofiji (1:13-18), zabavi (2:1), alkoholu (2:3), arhitekturi (2:4), imetku (2:7-8) i raskoši (2:8). On se razmišljanjem okreće prema različitim filozofijama kako bi našao smisao, kao što je materijalizam (2:19-20), i čak prema moralnim kodeksima (uključujući poglavlja 8-9). Nalazi da je sve besmisleno, privremena zaokupacija koja, bez Boga, nema svrhu ili trajnost.

Poglavlja 8-12 opisuju Propovjednikove prijedloge i komentare o tome kako bi trebalo živjeti život. On dolazi do zaključka da bez Boga ne postoji istina ili smisao istog. Vidio je mnogo zla i shvatio da čak i najbolja od čovjekovih dostignuća ne vrijede ništa na duge staze. Tako, on savjetuje čitaoca da upozna Boga još od rane mladosti (12:1) i slijedi Njegovu volju (12:13-14).

Indikacije: Za svu tu taštinu opisanu u Propovjedniku odgovor je Krist. Prema Propovjedniku 3:17, Bog sudi i pravednima i zlima, a pravedni su samo oni koji su u Kristu (2. Korinćanima 5:21). Bog je stavio želju za vječnošću u naša srca (Propovjednik 3:11) i providio put u vječni život kroz Krista (Ivan 3:16). Propovjednik nas podsjeća da težnja za zemaljskim bogatstvom ne samo da je taština, jer ne donosi zadovoljstvo (Propovjednik 5:10), nego da i čak ako ga možemo zadobiti, bez Krista ćemo izgubiti svoje duše – a kakva je onda dobrobit u tome (Marko 8:36)? Na kraju krajeva, svako razočarenje i taština opisani u Propovjedniku imaju svoj lijek u Kristu, mudrosti Božijoj i jedinom pravom smislu koji se može pronaći u životu.

Praktična primjena: Propovjednik nudi kršćanima mogućnost da razumiju prazninu i očaj sa kojima se bore oni koji ne poznaju Boga. Oni koji nemaju spasavajuću vjeru u Krista su suočeni sa životom koji će na kraju završiti i postati beznačajan. Ako ne postoji spasenje, niti Bog, onda ne samo da ne postoji smisao života, nego ni svrha ili pravac u njemu. Svijet “pod suncem”, odvojen od Boga, je frustriran, okrutan, nepravedan, prolazan i “sasvim beznačajan”. Ali sa Kristom, život je sjena slave koja će doći u nebu, a koja je dostupna samo kroz Njega.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga Propovjednika
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries