settings icon
share icon

Knjiga o Nehemiji

Autor: Knjiga o Nehemiji ne navodi ime svog autora, ali i jevrejska i kršćanska tradicija prepoznaje Ezru u toj ulozi. To uvjerenje je zasnovano na činjenici da su Ezra i Nehemija u prvobitnoj verziji bile jedna knjiga.

Datum pisanja: Knjiga o Nehemiji je najvjerovatnije napisana između 445. i 420.g. p.n.e.

Svrha pisanja: Nehemija, jedna od historijskih knjiga Biblije, nastavlja priču o povratku Izraela iz babilonskog ropstva i obnavljanju hrama u Jerusalimu.

Ključni stihovi: Nehemija 1:3: “Oni mi odgovoriše: ‘Oni što preostadoše od ropstva nalaze se tamo u zemlji u velikoj nevolji i sramoti. Jeruzalemski je zid razvaljen a njegova su vrata spaljena.’”

Nehemija 1:11: “Ah, Gospodine, neka bude tvoje uho prignuto molitvi tvog sluge i molitvi tvojih slugu, koji su voljni bojati se tvojega imena! Daj sada uspjeh svojemu sluzi! Učini da nađe milost kod ovoga čovjeka!’”

Nehemija 6:15-16: “A zid je bio dovršen nakon pedeset i dva dana, dvadeset petog dana mjeseca elula. Kad čuše to svi naši neprijatelji, uplašiše se svi narodi oko nas i bili su vrlo potišteni, jer spoznaše da je naš Bog učinio to djelo.”

Kratak sažetak: Nehemija je bio Jevrejin u Perziji kad mu je došla riječ da se Hram u Jerusalimu obnavlja. Uznemirilo ga je to što je znao da tamo ne postoji zid koji bi zaštitio grad. Zamolio je Boga da upotrijebi njega u tu svrhu. Bog mu je odgovorio na molitvu time što je omekšao srce persijskog kralja Artakserksa, koji ne samo da je dao blagoslov, nego i sredstva koja će se iskoristiti za obnovu. Kralj je dozvolio Nehemiji da se vrati u Jerusalim, gdje je postavljen za upravitelja.

Uprkos protivljenju i optužbama, zid je podignut a neprijatelji ušutkani. Narod, podstaknut Nehemijom, dao je desetak u novcu, sredstva i ljudsku snagu da se zid završi u nevjerovatnih 52 dana, uprkos tolikoj opoziciji. Međutim, ovaj ujedinjeni napor je bio kratkog vijeka, jer se Jerusalim vratio u otpadništvo kada je Nehemija bio otišao na kratko. Kada se nakon 12 godina vratio, našao je zid jak ali ljude slabe. Dao je zadatak da se narod nauči moralu i nije ublažavao riječi. “Prekorih ih, prokleh ih, neke od njih istukoh i nalupah” (13:25). On je ponovo ustanovio istinsko obožavanje kroz molitvu i ohrabrivanje naroda na obnovu, čitajući i držeći Božiju Riječ.

Indikacije: Nehemija je bio čovjek molitve i molio je strastveno za svoj narod (Nehemija 1). Njegovo revno zastupanje za Božiji narod ukazuje na našeg velikog Zastupnika, Isusa Krista, koji se žarko molio za svoj narod u svojoj prvosvešteničkoj molitvi u Ivanu 17. I Nehemija i Isus su imali goruću ljubav za Božiji narod, koju su izlijevali u molitvi Bogu, zastupajući ih pred tronom.

Praktična primjena: Nehemija je učio Izraelce da poštuju i vole Pismo. Radi svoje ljubavi prema Bogu i želje da ga vidi uzvišenog i proslavljenog, vodio ih je u vjeru i poslušnost koje je Bog dugo želio za njih. Na isti način, kršćani treba da vole i cijene istinu Pisma, pamte je, razmišljaju o njoj dan i noć, i vraćaju joj se radi ispunjenja svake duhovne potrebe. Druga Timoteju 3:16, 17 nam kaže: “Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za poučavanje, za uvjeravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi, da Božji čovjek bude savršen, spreman za svako dobro djelo.” Ako očekujemo da iskusimo duhovnu obnovu kakvu su imali Izraelci (Nehemija 8:1-8), moramo početi sa Božijom Riječju.

Svako od nas bi trebalo da ima istinsko saosjećanje za druge koji su duhovno ili fizički povrijeđeni. Ali samo saosjećati a ne pomoći, nije biblijski utemeljeno. Možda ćemo s vremena na vrijeme morati da se odreknemo svoje udobnosti kako bismo valjano služili drugima. Moramo potpuno vjerovati u nešto prije nego što za to damo svoje vrijeme ili novac ispravnog srca. Kada dozvolimo Bogu da služi drugima kroz nas, čak će i nevjernici znati da je to Božije djelo.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga o Nehemiji
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries