settings icon
share icon

Knjiga o Jobu

Autor: Knjiga o Jobu ne navodi svog autora. Najvjerovatnije je da su je napisali Job, Elihu, Mojsije ili Salomon.

Datum pisanja: Datum nastanka Knjige o Jobu zavisi od toga ko je njen autor. Ako je to Mojsije, knjiga je napisana oko 1440.g. p.n.e. Ako je Salomon, onda je to oko 950.g. p.n.e. Ali pošto ne znamo ko je autor, ne možemo znati ni datum nastanka.

Svrha pisanja: Knjiga o Jobu nam pomaže da shvatimo sljedeće: Sotona nas ne može finansijski i fizički razarati ako to Bog ne dozvoli. Bog ima silu nad time šta Sotona može ili ne može da uradi. Iznad naše ljudske sposobnosti je da razumijemo sva pitanja “zašto” iza svih patnji u svijetu. Opaki će po pravdi primiti svoju platu. Ne možemo uvijek pripisivati našu patnju i grijeh našem životnom stilu. Možda će patnja nekad doći u naše živote kako bi pročistila, testirala, poučila ili ojačala našu dušu. Bog nam ostaje kao dovoljan, On zaslužuje i traži našu ljubav i slavljenje u svim životnim okolnostima.

Ključni stihovi: Job 1:1: “Bio je čovjek u zemlji Uzu poi menu Job. On je bio čovjek pošten i pravedan, bojao se Boga i klonio se oda zla.”

Job 1:21: “Gol izađoh iz krila svoje majke. Gol se opet onamo vraćam. Gospodin dade, Gospodin uze. Neka je blagoslovljeno ime Gospodnje!”

Job 38:1-2: “Tada odgovori Gospodin Jobu iz vihora i reče: ‘Tko je to što zamračuje Božji naum bezumnim govorima?”

Job 42:5-6: “Ušima sam bio čuo o tebi; a sada te je vidjelo moje oko. Zato opozivam i kajem se u prahu i pepelu!”

Kratak sažetak: Ova knjiga počinje scenom u nebu kada Sotona dolazi Bogu da optuži Joba. On insistira na tome da Job služi Bogu samo zato što ga On štiti i stoga traži Božije dopuštenje da testira njegovu vjeru i odanost. Bog mu daje dozvolu, ali u određenim granicama. Zašto pravednici pate? To je pitanje koje se postavlja nakon što Job izgubi svoju porodicu, svoje materijalno dobro i svoje zdravlje. Njegova tri prijatelja, Elifaz, Bildad i Sofar, dolaze da ga “utješe” i razmotre taj težak niz njegovih tragedija. Oni su uporni u teoriji da je njegova patnja kazna za grijeh u njegovom životu. Job ipak ostaje posvećen Bogu kroz sve to i tvrdi da u njegovom životu nema grijeha. Četvrti čovjek, Elihu, mu govori da treba da se ponizi pred Bogom i potčini Njegovoj svrsi nevolja da pročisti njegov život. Konačno, Job propituje Boga samog i uči vrijednu lekciju o Njegovoj suverenosti i svojoj potrebi da potpuno vjeruje Gospodu. Zatim biva obnovljen u zdravlju, sreći i napretku, čak više nego ranije.

Indikacije: Kako je Job preispitivao uzrok svoje patnje, pala su mu na pamet tri pitanja, koja su odgovorena samo u našem Gospodu, Isusu Kristu. Ova pitanja se pojavljuju u 14. poglavlju. Prvo, u 4. stihu, Job pita: “Tko bi mogao iz kruga nečistih doći čist? Nitko!” Njegovo pitanje dolazi iz srca koje prepoznaje da nije moguće ugoditi Bogu ili biti opravdan pred Njim. Bog je svet; mi nismo. Radi toga postoji veliki jaz između čovjeka i Boga, prouzrokovan grijehom. Ali odgovor Jobovom bolnom pitanju nađen je u Isusu Kristu. On je platio kaznu za naš grijeh i zamijenio ga za svoju pravednost, time nas čineći prihvaćenim u Božijim očima (Hebrejima 10:14; Kološanima 1:21-23; 2. Korinćanima 5:17).

Jobovo drugo pitanje, “A umre čovjek, i nema ga više; premine čovjek, gdje će tada?” (stih 10) je još jedno o vječnosti i životu i smrti koje je odgovoreno samo u Kristu. S Njim, odgovor na “gdje će tada?” je vječni život u nebu. Bez Krista, odgovor je vječnost “napolju u tami” gdje je “jauk i škrgut zuba” (Matej 25:30).

Jobovo treće pitanje, koje nalazimo u 14. stihu je: “Je li umro čovjek, hoće li opet živjeti?” Ponovo, odgovor je u Kristu. Mi zaista ponovo živimo ako smo u Njemu. “A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost, i ovo se smrtno obuče u besmrtnost, onda će se ispuniti riječ što je napisana: ‘Pobjeda proguta smrt. Gdje je, smrti, tvoja pobjeda? Gdje je, smrti, tvoj žalac?’” (1. Korinćanima 15:54-55).

Praktična primjena: Knjiga o Jobu nas podsjeća da se iza scene odvija “kosmički konflikt” o kojem obično ništa ne znamo. Često se pitamo zašto je Bog nešto dopustio i preispitujemo i sumnjamo u Njegovu dobrotu, bez da vidimo cijelu sliku. Knjiga o Jobu nas uči da mu vjerujemo u svim okolnostima. Moramo vjerovati Bogu, ne samo KAD ne razumijemo, nego ZATO ŠTO ne razumijemo. Psalmist kaže: “Bože, tvoj je put savršen” (Psalam 18:31). Ako su Božiji putevi “savršeni”, onda možemo vjerovati da je sve što On radi – i šta god On dopusti – također savršeno. To nama možda ne izgleda moguće, ali naše misli nisu Njegove misli. Tačno je da ne možemo očekivati da u potpunosti razumijemo Njegov um, kako nas On i podsjeća: “‘Jer moje misli nisu vaše misli i vaši putovi nisu moji putovi’, veli Gospodin. ‘Ne, kako je nebo visoko nad zemljom tako su moji putovi visoki nad vašim putovima i moje misli nad vašim mislima.’” (Izaija 55:8-9). Štaviše, naša odgovornost prema Njemu je da ga poslušamo, vjerujemo mu i potčinimo se Njegovoj volji, bilo da je razumijemo ili ne.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga o Jobu
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries