settings icon
share icon

Knjiga o Esteri

Autor: Knjiga o Esteri ne navodi konkretno svog autora. Najpopularnija predanja kažu da je to Mordokaj (glavni karakter Knjige o Esteri), Ezra i Nehemija (koji bi bili upoznati sa perzijskim običajima).

Datum pisanja: Knjiga o Esteri je najvjerovatnije napisana između 460.g. i 350.g. p.n.e.

Svrha pisanja: Svrha Knjige o Esteri je da pokaže Božije proviđanje, posebno prema Njegovom izabranom narodu, Izraelu. Estera bilježi uspostavljanje praznika Purim i obavezu njegovog trajnog držanja. Ova knjiga se čitala na tom prazniku kako bi obilježila veliko oslobođenje hebrejskog naroda koje je Bog izveo kroz Esteru. Jevreji i danas čitaju Knjigu o Esteri tokom Purima.

Ključni stihovi: Estera 2:15 – I kad je Estera, kći Abihajla, Mordokajeva strica, koju je bio uzeo za kćer, bila na redu da pođe kralju, ona ne zaiska ništa, nego što odredi kraljevski dvoranin Hegej, ženski predstojnik.

Estera 4:14 – Jer ako se ti sada zamotaš u šutnju, doći će pomoć i spaseje Judejcima s druge strane. A ti ćeš sa svojom kućom poginuti. Tko zna nisi li ti upravo zato postala kraljica u ovo vrijeme?

Estera 6:13 – Kad je od judejskoga plemena Mordokaj, pred kojim si počeo padati, nećeš mu moći odoljeti, nego će te on oboriti.

Estera 7:3 – Ako sam našla u tvojim očima milost, kralju, i ako je ugodno kralju, neka mi pokloni moj život, za koji molim, i moj narod, za koji prosim!

Kratak sažetak: Knjiga o Esteri se može podijeliti na tri glavna dijela. Poglavlja 1:1-2:18 – Estera dolazi na mjesto Vašti; 2:19-7:10 – Mordokaj pobjeđuje Hamana; 8:1-10:3 – Izraelci opstaju uprkos Hamanovom pokušaju da ih uništi. Plemenita Estera rizikuje vlastiti život kada shvati šta je stavljeno na kocku. Ona voljno čini ono što je moglo biti smrtna presuda za nju i nadvladava Hamana, drugog čovjeka na vlasti u kraljevstvu svog muža. Dokazala se kao mudar i dostojan protivnik, sve vrijeme ostajući ponizna i puna poštovanja prema poziciji svog muža kralja.

Umnogome slično kao u priči o Josipu u Postanku 41:34-37, i ova priča uključuje strane vladare koji kontrolišu sudbinu Jevreja. Oba zapisa pokazuju heroizam izraelskih pojedinaca koji pronalaze način za spasenje svojih ljudi i svog naroda. Božija ruka je očita u onome što izgleda kao loša situacija, a ustvari je pod kontrolom Svemogućeg Boga koji u srcu ima krajnje dobro tih ljudi. U središtu ove priče je razdor između Jevreja i Amalećana, koji se odvija uporedo, a čiji je početak zapisan u Knjizi Izlaska. Hamanov cilj je posljednji pokušaj potpunog istrebljenja Jevreja, zapisan u starozavjetnom periodu. Njegovi planovi na kraju završe njegovom smrću i stavljanjem njegovog neprijatelja Mordokaja na njegov položaj, kao i spasenjem Jevreja.

Glavna tema ove knjige je gozba – postoji njih deset zapisanih, na kojima su se odigrali mnogi događaji i isplanirane i iznešene mnoge intrige. Iako se ime Božije nijednom ne spominje u ovoj knjizi, očigledno je da su Jevreji u Suzi tražili Njegovu intervenciju kada su postili i molili tri dana (Estera 4:16). Uprkos činjenici da je zakon koji je dozvoljavao njihovo uništenje napisan prema zakonima Medijanaca i Perzijanaca, čineći ga time nepromjenljivim, našao se način da se ispune njihove molitve. Estera je rizikovala svoj život time što je čak dva puta otišla nepozvana pred kralja (Estera 4:1-2; 8:3). Ona nije bila sretna radi uništenja Hamana; njena namjera je bila da spasi svoj narod. Uspostavljanje praznika Purima je zapisano i održano kako bi svi znali za taj događaj, a održava se i dan danas. Božijem izabranom narodu, bez direktnog spominanja Njegovog imena, bilo je dano da izbjegne istrebljenje kroz mudrost ponizne Estere.

Indikacije: U Esteri nam je dan pogled na ono što se odigrava “iza kulisa”, na stalnu borbu Sotone protiv Božije svrhe, naročito protiv Njegovog obećanog Mesije. Kristov ulazak među ljude se zasnivao na postojanju jevrejske nacije. Kako je Haman kovao zavjeru protiv Jevreja u namjeri da ih uništi, tako je Sotona postavio sebe nasuprot Krista i Božijeg naroda. Kako je Haman poražen na vješalima koje je on sam sagradio za Mordokaja, tako Krist koristi svako oružje koje Njegov neprijatelj načini da uništi Njega i Njegovo duhovno sjeme. Križ, kojim je Sotona planirao da uništi Mesiju, postao je način kroz koji je Krist “izbrisao zadužnicu koja je bila svojom odredbom protiv nas: uklonio ju je pribivši je na križ. Svrgnuo je Poglavarstva i Vlasti, javno ih izložio ruglu, pobijedivši ih križem” (Kološanima 2:14-15). Baš kao što je Haman bio obješen na vješala koje je sam izgradio za Mordokaja, tako je i đavo bio skršen na križu koji je podigao kako bi uništio Krista.

Praktična primjena: Knjiga o Esteri pokazuje izbor koji pravimo između toga da li ćemo vidjeti Božiju ruku u našim životnim okolnostima ili ćemo na stvari gledati kao na čistu slučajnost. Bog je suvereni vladar univerzuma i možemo biti sigurni u to da se Njegovi planovi neće osujetiti djelima običnih opakih ljudi. Kroz cijelu ovu knjigu, iako se Njegovo ime u njoj ne spominje, očita je Njegova briga za Njegov narod, kako za naciju u cjelini tako i za pojedince. Na primjer, ne možemo a da ne vidimo uticaj Svemogućeg na nesanicu kralja Kserksa. Kroz Mordokajev i Esterin primjer, u ovoj knjizi se vidi tihi jezik ljubavi koji naš Otac često koristi da komunicira direktno sa našim duhom.

Estera je dokazala da ima pobožan i poučljiv duh koji također pokazuje veliku snagu i voljnu poslušnost. Njena poniznost je učinila primjetno drugačijom od onih oko nje, i to je dovelo do toga da bude uzdignuta do položaja kraljice. Ona nam je pokazala da nas istrajnost u poštovanju i poniznosti, i u teškim, čak ljudski nemogućim situacijama, često postave kao posude neopisivih blagoslova i za nas i za druge. Dobro bismo uradili kad bismo imitirali njene pobožne stavove u svim područjima života, a naročito u nevoljama. U ovim zapisima nigdje ne nalazimo da se ona žalila ili imala loš stav. Čitamo da je mnogo puta zadobila naklonost onih oko sebe. Ta naklonost je na kraju i spasila njen narod. Mi možemo dobiti takvu milost ako prihvatimo čak i nepravedno progonstvo i slijedimo Esterin primjer pozitivnog stava, spojenog sa poniznošću i odlučnošću da se oslonimo na Boga. Ko zna da li nas je Bog stavio u takav položaj, baš radi vremena kao što je ovo?
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga o Esteri
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries