settings icon
share icon

Knjiga o Jošui

Autor: Knjiga o Jošui ne navodi izričito svog autora. Najvjerovatnije je Jošua, sin Nunov, nasljednik Mojsijev kao vođa nad Izraelom, napisao većinu ove knjige. Drugi dio knjige je napisala bar još jedna osoba nakon Jošuine smrti. Također je moguće da je tada i par dijelova uređeno/sakupljeno.

Datum pisanja: Knjiga o Jošui je najvjerovatnije napisana između 1400. i 1370. g. pne.

Svrha pisanja: Knjiga o Jošui nam daje pregled vojnih pohoda kako bi se zaposjelo područje zemlje koju je Bog obećao. Nakon izlaska iz Egipta i zatim tumaranja po pustinji 40 godina, novonastali narod je sada spreman da uđe u Obećanu zemlju, pobijedi tamošnje stanovnike i zauzme teritoriju. Pregled koji ovdje imamo nam daje skraćene i selektivne detalje mnogih bitaka i način na koji je zemlja ne samo osvojena, nego i podijeljena na plemenske teritorije.

Ključni stihovi: Jošua 1:6-9: “Budi srčan i jak! Jer ti ćeš tome narodu dati u baštinu zemlju za koju sam se zakleo njihovim ocima da ću im je dati. Samo budi srčan i čvrsto odlučan, da brižno držiš sav Zakon što ti ga je dao moj sluga Mojsije! Ne odstupaj od njega ni nadesno ni nalijevo, da uspiješ u svemu što poduzmeš! Imaj uvijek ovu knjigu zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć da brižno držiš sve što je u njoj napisano; jer tada ćeš imati sreću i uspjeh u svim svojim djelima. Zapovijedam ti dakle: Budi srčan i odlučan! Ne boj se i ne plaši se! Jer Gospodin, Bog tvoj, s tobom je u svemu što poduzmeš.”

Jošua 24:14-15: “Zato se sada bojte Gospodina i služite mu iskreno i vjerno! Uklonite bogove kojima su služili vaši oci s one strane rijeke i u Egiptu, i služite Gospodinu! Ako vam nije po volji da služite Gospodinu, onda se odlučite danas kome ćete služiti: bogovima kojima su služili vaši oci s one strane rijeke ili bogovima Amorejaca, u čijoj zemlji prebivate. A ja i moja kuća služit ćemo Gospodinu.”

Kratak sažetak: Knjiga o Jošui nastavlja priču o Izraelcima nakon izlaska iz Egipta. Ona bilježi otprilike 20 godina Jošuinog vođstva nakon što ga je Mojsije pomazao, što je zapisano na kraju Ponovljenih zakona. Sažetak podjele 24 poglavlja u Jošui može da glasi ovako:

Poglavlja 1-12: Ulazak u Obećanu zemlju i njeno osvajanje.
Poglavlja 13-22: Uputstva za podjelu teritorije Obećane zemlje.
Poglavlja 23-24: Jošuin oproštajni govor

Indikacije: Priča o Rahabi bludnici i njenoj velikoj vjeri u izraelskog Boga daje joj mjesto među onima kojima je u Hebrejima 11:31 ukazana čast radi njihove vjere. To je priča o Božijoj milosti prema grešnicima i spasenju po vjeri. Što je još važnije, ona je po Božijoj milosti u rodoslovlju Mesije (Matej 1:15).

Jedan od obrednih rituala u Jošui 5 ima svoje savršeno ispunjenje u Novom zavjetu. Stihovi 1-9 opisuju Božiju zapovijed da oni koji su rođeni u pustinji treba da budu obrezani kada uđu u Obećanu zemlju. Time je Bog “skinuo s njih egipatsku sramotu”, što znači da ih On čisti od grijeha ranijeg života. Kološanima 2:10-12 opisuje vjernike kao obrezane u srcima Kristom samim, kojim smo skinuli grešnu prirodu starih života življenih bez Njega.

Bog je ustanovio gradove utočišta, tako da oni koji bi ubili nekoga iz nehata mogli da žive u njima bez straha od odmazde. Krist je naše utočište, kojem “smo se utekli da se domognemo nade koja nam je određena” (Hebrejima 6:18).

Najvažnija tema u Knjizi o Jošui je mir. Izraelci su, nakon lutanja pustinjom 40 godina, konačno ušli u mir koji im je Bog pripremio u Kanaanskoj zemlji. Pisac Hebreja koristi ovaj slučaj kao upozorenje nama da ne dozvolimo da nas nevjera čuva od ulaska u Božiji mir u Kristu (Hebrejima 3:7-12).

Practična primjena: Jedan od ključnih stihova Knjige o Jošui je 1:8: “Imaj uvijek ovu knjigu zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć, da brižno držiš sve što je u njoj napisano; jer tada ćeš imati sreću i uspjeh u svim svojim djelima”. Stari zavjet je pun priča o tome kako ljudi koji “zaborave” Boga i Njegovu Riječ trpe strašne posljedice. Za kršćanina je Riječ Božija krvotok. Ako je negiramo, naši životi će trpiti dosljedno tome. Ali ako stavimo u srce princip iz stiha 1:8, bićemo potpuni i korisni u Božijem kraljevstvu (2. Timoteju 3:16-17) i vidjećemo da će Božija obećanja iz Jošue 1:8-9 biti i naša, također.

Jošua je najbolji primjer prednosti toga da imaš dobrog mentora. On je godinama bio blizu Mojsija. Gledao ga je kako skoro savršeno slijedi Boga. Od njega je naučio da se moli na ličan način. Kroz Mojsijev primjer je naučio kako biti poslušan. Jošua je očito također naučio nešto i iz negativnog primjera koji je Mojsija koštao radosti ulaska u Obećanu zemlju. Ako ste živi, vi ste mentor. Neko vas negdje posmatra. Neka mlađa osoba ili neko na koga imate uticaj vidi kako živite i kako reagujete. Neko uči od vas. Neko će slijediti vaš primjer. Mentoring je nešto daleko više od riječi koje mentor izgovori. Njegov/njen čitav život je izložen.
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Knjiga o Jošui
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries