settings icon
share icon

Druga knjiga o Samuelu

Autor: Druga knjiga o Samuelu ne navodi svog autora. To ne može biti prorok Samuel, pošto je on umro u Prvoj knjizi o Samuelu. Mogući pisci uključuju Natana i Gada (vidi 2. Ljetopisa 29:29).

Datum pisanja: U početku su 1. i 2. Samuelova bile jedna knjiga. Podijelili su ih prevodioci Septuaginte i od tada smo zadržali tu podjelu. Događaji u 1. Samuelovoj obuhvataju period od oko 100 godina, od 1100. g. pne, do 1000 g. pne. Događaji 2. Samuelove pokrivaju drugih 40 godina. Datum pisanja bi, prema tome, trebalo da bude nekad nakon 960 g. pne.

Svrha pisanja: 2. Samuelova je zapis vladavine Kralja Davida. Ova knjiga stavlja Davidov savez u njen historijski kontekst.

Ključni stihovi: “Tvoja kuća i tvoje kraljevstvo stajat će pred tobom dovijeka. Tvoje će prijestolje stajati tvrdo dovijeka!” (2. Samuelova 7:16).

“Kralj zadrhta i ode plačući u gornju sobu iznad vrata. Idući, jadikovao je: ‘Sine moj, Abšalome! Ah, da sam ja umro mjesto tebe! O, Abšalome, sine moj, sine moj!’” (2. Samuelova 19:1).

“Gospodin, moja stijena, grad moj, izbavitelj moj! Bog je branik moj: u njemu tražim utočište. Štit moj, rog spasenja mojega! Jakost moja, sloboda moja! Izbavitelj moj, koji mi je pomogao u teškoj nevolji. Zazvao sam Velehvaljenoga, Gospodina, i već me oslobodio mojih neprijatelja.” (2. Samuelova 22:2-4).

Kratak sažetak: Druga knjiga o Samuelu može da se podijeli na dva glavna dijela – Davidov uspjeh (poglavlja od 1-10) i Davidove nevolje (poglavlja od 11-20). Zadnji dio knjige (poglavlja od 21-24) je nehronološki dodatak koji sadrži dalje detalje o njegovoj vladavini.

Knjiga počinje time što David prima novosti o smrti Šaula i njegovih sinova. On objavljuje vrijeme žalosti. Ubrzo nakon toga, David je krunisan za kralja Judeje, dok je Išbaal, jedan od preostalih Šaulovih sinova, krunisan kao kralj nad Izraelom (2. poglavlje). Slijedi građanski rat, ali Išbaal biva ubijen i Izraelci traže da David vlada nad njima, također (poglavlja 4-5).

David seli glavni grad iz Hebrona u Jeruzalem a kasnije i Kovčeg saveza (poglavlja 5-6). Bog je zabranio da on izgradi Hram u Jeruzalemu, ali obećava mu sljedeće stvari: 1) David će imati sina koji će vladati nakon njega; 2) Davidov sin će izgraditi Hram; 3) Hram koji će izaći iz Davidove loze će trajati zauvijek; i 4) Bog nikada neće ukloniti svoju milost iz Davidove kuće (2 Samuelova 7:4-16).

David vodi Israel u pobjedu nad mnogim neprijateljima koji ih okružuju. On također iskazuje dobrotu Jonatanovoj familiji, time što uzima Meribaala, njegovog hromog sina (poglavlja od 8-10).

Zatim David pada. On poželi lijepu ženu po imenu Batšeba, učini preljub s njom, a onda da da se njen muž ubije (11. poglavlje). Kada ga prorok Natan suoči sa grijehom, David to priznaje i Bog mu milostivo oprašta. Međutim, Gospod mu govori da će iz njegovog sopstvenog doma izaći nevolje.

Nevolje zaista dođu kada Davidov prvorođenac, Amnon, siluje svoju polusestru Tamaru. U odmazdi, njen brat Abšalom ubija Amnona. Zatim bježi iz Jeruzalema kako se ne bi suočio sa gnjevom svog oca. Kasnije Abšalom vodi pobunu protiv Davida, a neki od Davidovih bivših saradnika se pridružuju toj pobuni (poglavlja 15-16). David je primoran da izađe iz Jeruzalema i Abšalom postavlja sebe za kralja na kratko vrijeme. is forced out of Jerusalem, and Absalom sets himself up as king for a short time. Međutim, uzurpator je svrgnut i – protiv Davidove volje – ubijen. David oplakuje svog palog sina.

Opšti osjećaj nemira muči ostatak Davidove vladavine. Ljudi Izraela prijete da će se odvojiti od Jude i David mora da suzbije još jedan ustanak (20. poglavlje).

Dodatak u knjizi uključuje informacije o trogodišnjoj gladi u zemlji (21. poglavlje), Davidovu pjesmu (22. poglavlje), zapis o podvizima njegovih najhrabrijih ratnika (23. poglavlje) i njegov grijeh popisivanja koji je za posljedicu imao kugu (24. poglavlje).

Indikacije: Možemo vidjeti Gospoda Isusa Krista naročito u dva dijela 2. Samuelove. Prvo, Davidov savez je naveden u 2. Samuelovoj 7:16: “Tvoja kuća i tvoje kraljevstvo stajat će pred tobom dovijeka” a ponovljen je u Luki 1:32-33, u riječima anđela koji se pojavio Mariji da joj najavi Isusovo rođenje: “On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Gospodin Bog dat će mu prijestolje njegova oca Davida. On će vladati nad Jakovljevim domom uvijeke, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja”. Krist je ispunjenje Davidovog saveza; On je Sin Božiji po Davidovoj liniji koji će vladati zauvijek.

Drugo, vidimo Isusa u Davidovoj pjesmi, na kraju njegovog života (2. Samuelova 22:2-51). On pjeva o svojoj stijeni, utvrdi i osloboditelju, svom zaklonu i spasitelju. Isus je naša stijena (1. Korinćanima 10:4; 1. Petrova 2:7-9), Osloboditelj Izraela (Rimljanima 11:25-27), tvrđava kojoj smo “pribjegli, da se uhvatimo za nadu, koja nam je dana” (Hebrejima 6:18) i naš jedini Spasitelj (Luka 2:11; 2. Timoteju 1:10).

Praktična primjena: Svako može da padne. Čak i neko poput Davida, ko istinski želi da slijedi Boga i koga je Bog obilato blagoslovio, podložan je iskušenju. Davidov grijeh sa Batšebom bi trebalo da bude upozorenje svakome od nas da čuvamo svoja srca, svoje oči i misli. Ponos nad našom duhovnom zrelošću i sposobnošću da se odupremo iskušenju u svojoj sopstvenoj snazi je prvi korak ka padu (1. Korinćanima 10:12).

Bog je milostiv da oprosti čak i najgnusniji grijeh ako se zaista pokajemo. Međutim, iscjeljenje rane koja je prouzrokovana grijehom ne briše uvijek ožiljak. Grijeh ima prirodne posljedice i čak nakon što mu je oprošteno, David je žnjeo ono što je posijao. Njegov sin iz nedozvoljene veze sa ženom drugog čovjeka je uzet od njega (2. Samuelova 12:14-24) i on je patio zbog raskida ljubljenog odnosa sa svojim nebeskim Ocem (32. i 51. Psalam). Koliko je bolje izbjeći grijeh u začetku, nego kasnije tražiti oproštenje!
EnglishVrati se na Sažetak Stari zavjet

Vrati se na bosansku stranu

Druga knjiga o Samuelu
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries