settings icon
share icon
Pitanje

Kako ću prepoznati savršenog partnera za sebe?

Odgovor


Biblija se ne bavi pitanjem kako naći “savršenog partnera”, niti je specifična u vezi te teme, onoliko koliko bi mi željeli. Ono što nam Riječ Božija jasno kaže je da se ne vjenčamo sa nevjernikom (2. Korinćanima 6:14-15). Prva Korinćanima 7:39 nas podsjeća da, iako smo slobodni da se vjenčamo, ne trebalo bi da to bude sa nekim za koga se i Bog slaže – drugim riječima, kršćaninom. Mimo ovoga, Biblija ne govori ništa u vezi toga kako znati da stupamo u brak sa “pravom” osobom.

Dakle, zašto nam Bog ne izdiktira ono što bismo trebali da tražimo u partneru? Zašto nemamo više detalja o ovako važnoj temi? Istina je ta da je Biblija vrlo jasna u vezi toga šta kršćanin jeste i kako treba da se ponašamo, tako da nam drugi detalji nisu neophodni. Kršćani bi trebalo da razmišljaju slično o važnim stvarima i ako je dvoje njih predalo svoj brak Bogu i poslušni su Kristu, oni već posjeduju neophodne stvari za uspjeh. Međutim, s obzirom na to da je naše društvo preplavljeno mnogima koji se izjašnjavaju kao Kršćani, bilo bi mudro dobro prosuditi prije nego što se posvetimo nekome doživotno u braku. Jednom kad otkrijemo potencijalne prioritete partnera – ako je on/ona zaista predan/a tome da bude nalik na Krista – tada je lako prepoznati detalje i suočiti se s njima.

Kao prvo, trebalo bi da budemo sigurni da smo mi spremni za brak. Treba da imamo dovoljnu zrelost da gledamo iznad “ovdje i sada” i da budemo sposobni da se predamo toj jednoj osobi do kraja života. Također treba da prepoznamo da brak zahtijeva žrtvu i samoodricanje. Brije nego što se vjenča, par bi trebalo da prostudira uloge i dužnosti muža i žene (Efežanima 5:22-31; 1. Korinćanima 7:1-16; Kološanima 3:18-19; Titu 2:1-5; 1. Petrova 3:1-7).

Jedan par bi trebalo da bude siguran da znaju jedno drugo dovoljno dugo vremena, prije nego što razmotre da stupe u brak. Trebalo bi da posmatraju kako druga osoba reaguje u različitim situacijama, kako se ponaša sa svojom porodicom i prijateljima i sa kakvim ljudima provodi vrijeme. Nečije ponašanje je obično pod uticajem onih sa kojima se ta osoba druži (1. Korinćanima 15:33). Par bi trebalo da se slaže oko stvari kao što su moral, finansije, vrijednosti, djeca, priključenost crkvi i učešće u njoj, odnosi sa rodbinom i zaposlenost. To su područja potencijalnog konflikta u braku i trebalo bi da se pažljivo promotre unaprijed.

Na kraju, bilo koji par koji planira da stupi u brak bi trebalo da ide na predbračno savjetovanje sa svojim pastorom ili nekim drugim obučenim kršćanskim savjetnikom. Tu će naučiti kako da izgrade svoj brak na temeljima vjere u Kristu, kao i kako da se nose sa neizbježnim konfliktima. Nakon što su svi ovi kriteriji ispunjeni, par je spreman da, uz molitvu, odluči da li žele da se povežu brakom. Ako iskreno tražimo Božiju volju, On će usmjeriti naše puteve (Izreke 3:5-6).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako ću prepoznati savršenog partnera za sebe?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries