settings icon
share icon
Pitanje

Šta je savjest?

Odgovor


Savjest je definisana kao onaj dio čovjekove psihe koji izaziva umnu bol i osjećaj krivice kada idemo protiv nje, i osjećaj zadovoljstva i blagostanja kada su naša djela, misli i riječi u saglasnosti sa našim sistemom vrednovanja. Grčka riječ koja se prevodi kao "savjest" je u svim dijelovima Novog zavjeta suneidēsis, što znači "moralna svijest" ili "moralna savjesnost". Savjest reaguje kada nečija djela, misli i riječi odgovaraju ili su u suprotnosti standardima ispravnog i pogrešnog.

Ne postoji hebrejski izraz u Starom zavjetu koji je jednak izrazu suneidēsis u Novom zavjetu. Nedostatak hebrejske riječi za "savjest" može biti radi židovskog svjetonazora, koji je više društveni nego individualan. Židov sebe smatra članom savezne zajednice koja se prema Bogu i Njegovim zakonima prije odnosi zajednički nego individualno. Drugim riječima, jedan židov je siguran u svoj položaj pred Bogom ako je židovski narod u cijelini u dobrom zajedništvu s Njim.

Novozavjetni koncept savjesti je po prirodi individualniji i uključuje tri glavne istine. Prvo, ona je Bogom dani kapacitet ljudskim bićima, kako bi koristili samovrednovanje. Pavle nekoliko puta upućuje na sopstvenu savjest, kao na "dobru" ili "čistu" (Djela 23:1; 24:16; 1. Korinćanima 4:4). On preispituje sopstvene riječi i djela, i nalazi da su u skladu sa njegovim moralnim i vrednosnim sistemom, koji je, naravno, zasnovan na Božijim standardima. Njegova savjest ovjerava integritet njegovog srca.

Drugo, Novi zavjet prikazuje savjest kao svjedoka nečemu. Pavle kaže da neznabošci imaju onu koja svjedoči prisustvu Božijeg zakona napisanog u njihovim srcima, čak iako nisu imali Mojsijev Zakon (Rimljanima 2:14-15). On se također poziva na sopstvenu savjest kao svjedoka da on govori istinu (Rimljanima 9:1) i da je živio u svetosti i iskrenosti prema ljudima (2. Korinćanima 1:12). Također kaže da mu njegova savjest govori da su njegova djela vidljiva i Bogu i svjedočanstvu savjesti drugih ljudi (2. Korinćanima 5:11).

Treće, savjest je sluga ličnom vrednosnom sistemu. Nezreo i slab vrednosni sistem proizvodi slabu savjest, dok onaj koji je u potpunosti upućen proizvodi jak osjećaj za ispravno i pogrešno. U kršćanskom životu, nečija savjest može biti privučena neodgovarajućim razumijevanjem duhovnih stvari i može proizvesti osjećaj krivice i stida nesrazmjernih sa određenim pitanjem. Sazrijevanje u vjeri ojačava savjest.

Ova zadnja uloga savjesti je ono na šta Pavle upućuje u svojim uputama vezano za hranu žrtvovanu idolima. On objašnjava da, pošto idoli nisu pravi bogovi, ne čini razliku ako je hrana žrtvovana njima ili nije. Ali neki iz korintske crkve su bili slabi u svom razumijevanju i vjerovali su da takvi bogovi zaista postoje. Ovi nezreli vjernici su bili zaprepašteni pri zamisli da se jede hrana koja je žrtvovana bogovima, jer je njihova savjest imala pogrešne predrasude i sujeverna gledišta. Stoga, Pavle ohrabruje one koji su zreliji u svom razumijevanju da ne praktikuju svoju slobodu da jedu takvu hranu, ako bi to prouzrokovalo da savjest njihove slabije braće osudi njihove postupke. Lekcija koju ovdje imamo je ta da, ako je nama savjest čista jer smo zreli u vjeri i razumijevanju stvari, ne treba da navedemo one koji imaju slabiju savjest da posrnu, time što će praktikovati istu slobodu koja dolazi od jače savjesti.

Još jedno upućivanje na savjest u Novom zavjetu je ona koja je "žigosana" ili je postala neosjetljiva, kao da je spaljena vrelim željezom (1. Timoteju 4:1-2). Ovakva savjest je otvrdnula i okorjela, i više ništa ne osjeća. Osoba sa žigosanom savješću više ne sluša njene podsticaje, i može raskalašno da griješi, obmanjujući sebe da je sve uredu sa njenom dušom, dok se prema drugima ophodi bezosjećajno i bez empatije.

Kao kršćani, treba da čuvamo svoju čistu savjest tako što ćemo biti u poslušnosti prema Bogu i što ćemo čuvati svoj odnos sa Njim u dobrom stanju. To činimo primjenjivanjem Njegove Riječi, pri čemu ćemo obnavljati svoja srca koja će biti smekšana. Treba da se obaziremo na one čija je savjest slaba, ophodeći se prema njima sa kršćanskom ljubavlju i saosjećanjem.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je savjest?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries