settings icon
share icon
Pitanje

Koji je kršćanski pogled na samoubistvo? Šta Biblija kaže o samoubistvu?

Odgovor


Prema Bibliji, bilo da neko izvrši samoubistvo ili ne, to nije ono što određuje da li će ona ući u nebo. Ako nespašena osoba izvrši samoubistvo, ona nije uradila ništa drugo, osim što je “ubrzala” njen put u ognjeno jezero. Međutim, osoba koja izvrši samoubistvo će završiti u paklu zbog odbijanja spasenja kroz Krista, a ne zato što je izvršila samoubistvo. Biblija pominje četiri konkretne osobe koje su se ubile: Šaul (1.Samuelova 31:4), Ahitofel (2.Samuelova 17:23), Zimri (1.Kraljevima 16:18) i Juda (Matej 27:5). Svaki od njih je bio bezbožan, loš, grešan čovjek. Biblija vidi samoubistvo jednako kao i ubistvo – to je ono što ono jeste – samo-ubistvo. Bog je onaj koji odlučuje kad i kako bi neko trebalo da umre. Uzeti moć u svoje sopstvene ruke, prema Bibliji je bogohulje.

Šta Biblija kaže o Krščaninu koji izvrši samoubistvo? Ja ne vjerujem da će Kršćanin koji izvrši samoubistvo izgubiti svoje spasenje i otići u pakao. Biblija uči da je osoba, od momenta kada istinski povjeruje u Krista, zauvijek sigurna (Ivan 3:16). Prema Bibliji, Kršćani mogu da znaju bez ikakve sumnje da posjeduju vječni život, bez obzira na to šta se dogodilo. “Ovo pišem vama koji vjerujete u ime Sina Božjega, da znate da imate vječni život” (1.Ivanova 5:13). Ništa ne može da odvoji Kršćanina od Božije ljubavi! “Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi BOžje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu” (Rimljanima 8:38-39). Ako ni jedno “stvorenje”ne može da rastavi Kršćanina od Božije ljubavi, a čak i Kršćanin koji izvrši samoubistvo je “stvorenje”, onda čak ni samoubistvo ne može da ga odvoji od Božije ljubavi. Isus je umro za sve naše grijehe…i ako istinski kršćanin, u vrijeme duhovnog napada i slabosti, izvrši samoubistvo – to bi bio grijeh za koji je Isus umro.

To ne znači da samoubistvo nije ozbiljan grijeh protiv Boga. Prema Bibliji, samoubistvo je ubistvo i uvijek je pogrešno. Imao bih ozbiljne sumnje u vezi sa autentičnošću vjere nekoga ko tvrdi da je Kršćanin, a izvrši samoubistvo. Ne postoji okolnost koja može da opravda nekoga, posebno Kršćanina, da oduzme svoj vlastiti život. Kršćani su pozvani da žive svoje živote za Boga – odluka kada umrijeti je Božija i samo njegova. Vjerovatno je dobar način da se samoubistvo Kršćanina slikovito prikaže, u Knjizi o Esteri. U Perziji, postojao je zakon da svako ko dođe ispred kralja nepozvan može biti pogubljen, osim ako kralj ispruži svoje žezlo prema osobi – ukazujući milost. Samoubistvo bi za Kršćanina bilo forsiranje tvog načina da vidiš kralja, umjesto da čekaš na njega da te pozove. On će ispružiti svoje žezlo prema tebi, čuvajući tvoj vječni život, ali to neće značiti da je sretan s tobom. Iako ovaj Biblijski stih ne opisuje samoubistvo, 1.Korinćanima 3:15 je vjerovatno dobar opis toga šta se dešava Kršćaninu koji ga izvrši: “On sam spasit će se, ali kao kroz vatru.”

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji je kršćanski pogled na samoubistvo? Šta Biblija kaže o samoubistvu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries