settings icon
share icon
Pitanje

Šta Bog ima da kaže samohranim majkama?

Odgovor


Biblija se ne obraća direktno samohranim majkama, ali postoje mnogi primjeri Božije nježne interakcije sa ženama, majkama, udovicama i njihovom djecom. Ovakve primjere Božije blagosti imamo i u slučajevima kada je majka samohrana ili udata, ili kada je udovica ili razvedena. Bog zna svaku osobu intimno i u potpunosti zna njenu situaciju. Biblija upozorava da je seks van braka grešan i opasan, i da će donijeti nevolje, od kojih je jedna da će možda žena morati sama da podiže dijete, što je bez sumnje pogrešno. A ako je njen sopstveni grijeh taj koji je doveo do toga da bude samohrana majka, naš milostivi Bog je i dalje voljan da joj pomogne i utješi je. I što je još bolje, On nudi oproštenje za te grijehe kroz Isusa Krista i vječnu utjehu neba za tu majku koja ga prihvati, za to dijete koje ga prihvati i čak za tog odsutnog oca koji ga prihvati!

Ali često se žena nađe sama u podizanju djeteta, bez sopstvene krivice. Nažalost, žene su često nedužne žrtve svijeta upropaštenog ratom i terorizmom. Muževi odu u rat i nikad se ne vrate, nesebično dajući svoje živote za svoje zemlje. Ako muževljeva smrt ostavi ženu samu sa djetetom, nema sumnje da će joj Bog pomoći i utješiti je.

Bog se brine za porodice. Ali Njemu je važnije da se svaka osoba, bez obzira na to u kakvoj je porodici, pokaje od grijeha i uđe u odnos s Njim. On želi da ga mi znamo, jer Njegova stvorenja koja ga poznaju nam donose radost, a Njemu donose slavu. Mi se fokusiramo na detalje naših života, brinući se šta će drugi ljudi misliti o nama, da li će nas crkva prihvatiti i da li smo sve upropastili. Ali Bog poziva kršćane da se raduju i da ne brinu. On je rekao da sve brige bacimo na Njega, jer On brine za nas (1. Petrova 5:7). On želi da nosi taj teret i oprosti naše grijehe, a zatim da zaboravi na iste i pomogne nam da idemo dalje. Sve što od nas traži je da ga poznajemo, da uživamo u Njemu i vjerujemo mu. Samohrane majke su često vrlo odgovorne osobe, a nekad može biti teško samo "ostaviti sa strane" brige i probleme. Samohrana majka se može osjetiti krivom i pri samoj pomisli na to! Ali Bog nam zapovijeda da to činimo svejedno, da provedemo malo vremena svaki dan u tome da se fokusiramo na Njega i da mu vjerujemo (tokom ostatka dana) da će On obezbijediti sve što nam je potrebno, i fizički i emotivno, dok se oslanjamo na Njega.

Za samohranu majku to može da izgleda tako da odvoji vrijeme da čita Bibliju i moli se. Možda ona misli: "Ja jednostavno nemam vremena za to, radeći i podižući dijete, i brinući se o kući i za sve ostalo". Ali može da izdvoji čak i samo pola sata, kada njeno dijete spava ili kada ga čuva neko od familije ili prijatelj, da razgovara sa Bogom u molitvi i sluša Njegov glas iz Pisma, pa ako to znači i ne oprati sudove, i pronaći će Njegovu nevjerovatnu snagu, a utješna prisutnost će biti s njom ostatak dana. Pamćenje stihova poput: "Kad je Gospod za me, ne bojim se ništa; što mi može učiniti čovjek?" (Psalam 118:6) ili: "Sve mogu u onome, koji me krijepi" (Filipljanima 4:13) će pružiti opipljive podsjetnike na Njegovu ljubav I zaštitu, kada stvari postanu teške ili stresne.

Dakle, šta Bog ima da kaže samohranim majkama? Isto ono što što ima da kaže bilo kome drugom. Pokajte se od grijeha, vjerujte u Krista za oproštenje, komunicirajte sa Bogom u molitvi, slušajte Njegov glas čitajući Pismo, oslonite se na Njega za snagu u nevoljama i stavite svoju nadu u predivan vječni život s Njim, koji je isplanirao za nas. "Što oko nije vidjelo, ni uho nije čulo, ni u srce čovječje nije unišlo, to je pripravio Bog onima, koji ga ljube." (1. Korinćanima 2:9).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Bog ima da kaže samohranim majkama?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries