settings icon
share icon
Pitanje

Da li se spašava samo vjerom, ili vjerom plus djelima?

Odgovor


Ovo je vjerovatno najvažnije pitanje u svoj kršćanskoj teologiji. To pitanje je uzrokovalo Reformaciju – razlaz Protestantske i Katoličke crkve. Ono je ključ razlike između biblijskog Kršćanstva i većine “kršćanskih” sekti. Da li se spasenje postiže samo vjerom, ili vjerom plus djelima? Da li sam ja spašen samo vjerovanjem u Isusa, ili treba da vjerujem u Isusa i činim određene stvari?

Pitanje vjere same ili vjere plus djela je otežano nekim biblijskim pasusima koje je teško dovesti u sklad. Uporedi Rimljane 3:28; 5:1 i Galaćane 3:24 sa Jakovom 2:24. Neko vidi razliku između Pavla (spasenje je samo vjerom) i Jakova (spasenje je vjerom plus djelima). U stvarnosti, Pavao i Jakov se uopšte ne razmimoilaze. Jedina tačka neslaganja, za koju neki tvrde da postoji, je u odnosu između vjere i djela. Pavao dogmatično tvrdi da opravdanje dolazi samo vjerom (Efežani 2:8-9), dok izgleda da Jakov kaže da opravdanje dolazi vjerom plus djelima. Ovaj očigledan problem je riješen istraživanjem onoga što je Jakov zaista htio da kaže. On opovrgava vjerovanje da neko može da ima vjeru bez ikakvih dobrih dijela kao posljedice toga (Jakov 2:17-18). Naglašava da će prava vjera u Krista donijeti promijenjen život i dobra djela (Jakov 2:20-26). On ne kaže da opravdanje dolazi vjerom plus djelima, nego da će osoba koja je zaista opravdana vjerom imati dobra djela u svom životu. Ako neko tvrdi da je vjernik, ali nema dobra djela u svom životu – onda je vrlo vjerovatno da nema istinsku vjeru u Krista (Jakov 2:14, 17,20,26).

Pavao kaže istu stvar u svojim pismima. Dobar plod koji bi vjernici trebalo da imaju u svojim životima je izlistan u Galaćanima 5:22-23. Odmah nakon što nam kaže da smo spašeni vjerom, a ne djelima (Efežani 2:8-9), Pavao nas obavještava da smo stvoreni za dobra djela (Efežani 2:10). On isto toliko očekuje promijenjen život kao i Jakov, “Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo” (2.Korinćanima 5:17)! Jakov i Pavao se ne razilaze u svom učenju o spasenju. Oni prilaze istoj temi sa različitih perspektiva. Pavao jednostavno naglašava da se opravdava samo vjerom, dok Jakov stavlja akcenat na činjenicu da vjera u Krista donosi dobra djela.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li se spašava samo vjerom, ili vjerom plus djelima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries