settings icon
share icon
Pitanje

Koja su vjerovanja pokreta Samo Isus/Pentakostalaca jedinstva božanstva?

Odgovor


Pokret "Samo Isus", također poznat kao Pentakostalizam jedinstva božanstva ili teologija jedinstva božanstva, naučava da postoji samo jedan Bog, ali poriče Njegovo trojedinstvo. Drugim riječima, teologija jedinstva ne prepoznaje različite osobe Božanstva: Oca, Sina i Duha Svetog. Ona ima više oblika – neki vide Isusa Krista kao jednog Boga, koji se ponekad manifestuje kao Otac ili Duh Sveti. Osnovna doktrina Pentakostalizma jedinstva božanstva/Samo Isus je da Isus jeste Otac i da Isus jeste Duh. Postoji jedan Bog koji se otkriva u različitim "oblicima".

Ovo naučavanje Pokreta postoji vijekovima, u jednoj ili drugoj formi, kao modalizam. On naučava da Bog djeluje u različitim oblicima ili na različite načine u različitim vremenima – nekad kao Otac, nekad kao Sin, a nekad kao Duh Sveti. Ali su odlomci kao što je Matej 3:16-17, gdje su prisutne dvije ili sve tri osobe Božanstva, kontradiktorni modalističkom pogledu. Modalizam je osuđen kao hereza još u drugom vijeku n.e. Rana crkva je snažno borila protiv pogleda da je Bog isključivo jedna osoba koja djeluje u različitim oblicima u različitim vremenima. Ona je dokazivala iz Pisma da je trojedinstvo Boga očigledno po tome da su se često u isto vrijeme pojavljivale više od jedne Osobe Božanstva, koje su često i djelovale međusobno, jedna sa drugom (primjeri: Postanak 1:26; 3:22;11:7; Psalam 2:7; 104:30; 110:1; Matej 28:19; Ivan 14:16). Doktrina Pentakostalizma jedinstva božanstva/Samo Isus je nebiblijska.

Koncept trojedinstva Boga, sa druge strane, je prisutna u cijelom Pismu. To nije koncept koji se lako shvati ograničenim umom. I pošto čovjek želi da sve u njegovoj teologiji ima smisla, pokreti kao što je Samo Isus – da ne spominjemo Jehovine svjedoke – redovno niču, u pokušaju da se objasni priroda Boga. Naravno, to se jednostavno ne može učiniti bez nasilja nad biblijskim tekstom. Kršćani su došli do toga da su prihvatili to da Božija priroda nije predmet ograničenja koja mi možemo da stavimo na Njega. Mi mu jednostavno vjerujemo kada je rekao: "'Jer misli moje nisu vaše misli, i putevi vaši nisu moji putevi', veli Gospod. 'Ne, kako je nebo visoko nad zemljom, tako su putevi moji visoki nad vašim putevima i misli moje nad vašim mislima.'" (Izaija 55:8-9) Ako ne možemo da razumijemo Njegove misli i puteve, prihvatamo to da ne možemo u potpunosti da razumijemo ni Njegovu prirodu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja su vjerovanja pokreta Samo Isus/Pentakostalaca jedinstva božanstva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries