settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je rođenje preko djevice toliko važno?

Odgovor


Doktrina rođenja preko djevice je od presudnog značaja (Izaija 7:14; Matej 1:23; Luka 1:27,34). Prvo, hajde da pogledamo kako Pismo opisuje taj događaj. Kao odgovor na Marijino pitanje: “Kako će to biti?” (Luka 1:34), Gabrijel kaže: “Duh Sveti sići će na te, sila Previšnjega zasjenit će te” (Luka 1:35). Anđeo ohrabruje Josipa da se ne boji da oženi Mariju, ovim riječima: “Jer je ono, što je ona začela, od Duha Svetoga” (Matej 1:20). Matej navodi da se za djevicu ”pokaza da je začela po Duhu Svetom” (Matej 1:18). Galaćnima 4:4 također uči o rođenju preko djevice: “Posla Bog svoga Sina, rođena od žene”.

Iz ovih odlomaka svakako je jasno da je Isusovo rođenje bilo rezultat rada Duha Svetog u Marijinom tijelu. I nematerijalno (Duh) i materijalno (Marijina materica) je bilo uključeno. Marija, naravno, nije mogla sama sebe da učini trudnom i, u tom smislu, ona je bila samo “posuda”. Samo je Bog mogao da izvede to čudo Utjelotvorenja.

Međutim, negiranje fizičke veze između Marije I Isusa bi podrazumijevalo da Isus nije bio zaista čovjek. Pismo uči da je Isus bio potpuno čovjek, sa fizičkim tijelom kao što je naše. To je primio od Marije. U isto vrijeme, bio je potpuno Bog, sa vječnom, bezgrešnom prirodom (Ivan 1:14; 1.Timoteju 3:16; Hebrejima 2:14-17).

Isus nije bio rođen u grijehu; to jest, nije imao grešnu prirodu (Hebreji 7:26). Čini se da je grešna priroda prenošena sa koljena na koljeno preko oca (Rimljani 5:12, 17, 19). Rođenje preko djevice je zaobišlo prenošenje grešne prirode i omogućilo da vječni Bog postane savršeni čovjek.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto je rođenje preko djevice toliko važno?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries