settings icon
share icon
Pitanje

Šta je rimski put spasenja?

Odgovor


Rimski put spasenja je način dijeljenja Evanđelja spasenja u kojem se koriste stihovi iz Biblijske knjige Rimljanima. To je jednostavan, ali moćan metod objašnjavanja zašto nam je potrebno spasenje, kako ga je Bog obezbijedio, kako možemo da primimo to spasenje i koji su njegovi rezultati.

Prvi stih na rimskom putu spasenja je Rimljanima 3:23, “jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave.” Svi smo mi zgriješili. Svi mi smo uradili stvari koje nisu ugodne Bogu. Nema ni jednog koji je nedužan. Rimljanima 3:10-18 daje detaljnu sliku o tome kako grijeh izgleda u našim životima. Drugi dio Pisma na rimskom putu spasenja, Rimljanima 6:23, uči nas o posljedicama grijeha – “jer je plaća grijeha smrt, a milosni dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.” Kazna koju smo zaslužili za naše grijehe je smrt. Ne samo fizička, nego vječna smrt!

Treći stih na rimskom putu spasenja nastavlja tamo gdje je Rimljanima 6:23 stao, “a milosni dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.” Rimljanima 5:8 objavljuju, “Ali Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas.” Isus Krist je umro za nas! Njegova smrt je platila cijenu naših grijeha. Isusovo uskrsnuće je dokazalo da je Bog prihvatio njegovu smrt kao otplatu za naše grijehe.

Četvrti korak na rimskom putu spasenja je Rimljanima 10:9, “Ako ustima svojim priznaješ Isusa Gospodina i srcem svojim vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen.” Zbog Isusove smrti u našu korist, sve što mi treba da radimo je da vjerujemo u njega, u njegovu smrt kao otplatu za naše grijehe – i bićemo spašeni! Rimljani 10:13 to ponavljaju, “jer, tko god zazove ime Gospodnje, spasit će se.” Isus je umro da bi platio kaznu za naše grijehe i spasio nas od vječne smrti. Spasenje i oproštenje grijeha su dostupni svakome ko vjeruje u Isusa Krista kao svoga Gospoda i Spasitelja.

Konačno gledište rimskog puta spasenja je rezultat spasenja. Rimljanima 5:1 sadrzi tu predivnu poruku, “Dakle: opravdani vjerom u miru smo s Bogom po našem Gospodinu Isusu Kristu.” Kroz Isusa Krista možemo imati odnos mira sa Bogom. Rimljanima 8:1 nas uči, “Sad, dakle, nema više nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu.” Zbog Isusove smrti u našu korist, mi nikad nećemo biti osuđeni za naše grijehe. Na kraju, imamo ovo prethodno Božije obećanje iz Rimljana 8:38-39, “Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.”

Da li bi želio da slijediš rimski put spasenja? Ako da, evo jednostavne molitve kojom možeš da se pomoliš Bogu. Izgovaranje ove molitve je način da izjaviš Bogu da se oslanjaš na Isusa Krista za svoje spasenje. Same riječi po sebi te neće spasiti. Samo vjera u Isusa Krista može da ti obezbijedi spasenje! “Bože, znam da sam zgriješio protiv tebe i da zaslužujem kaznu. Ali, Isus Krist je na sebe uzeo tu kaznu koju sam ja zaslužio, tako da mi kroz vjeru u njega može biti oprošteno. Uz tvoju pomoć, okrećem se od svojih grijeha i stavljam svoju vjeru u tebe, za spasenje. Hvala ti za tvoju predivnu milost i oproštenje – dar vječnog života! Amen!”

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je rimski put spasenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries