settings icon
share icon
Pitanje

Šta je rijeka života?

Odgovor


Konkretno, izraz “rijeka života” se nikad ne pojavljuje u Bibliji. Međutim, Otkrivenje 22:1-2 upućuje na “rijeku vode života, bistru kao Kristal, koja je izlazila od prijestolja Božjega i Janjetova”. Apostol Ivan, u svojoj viziji Novog Jerusalima, opisuje ovu rijeku kao da teče “nasred ulice njegove”.

Voda je uobičajeni simbolični prikaz vječnog života u Pismu. Izaija upućuje na točenje vode iz “izvora spasenja” s radošću (Izaija 12:3). Starozavjetni prorok Jeremija je ukorio Izraelce jer su napustili Boga, “izvor žive vode”, i iskopali sebi sopstvene bunare koji nisu mogli da drže vodu (Jeremija 2:13). Izraelci su napustili živog Boga, koji sam proviđa vječni život, kako bi išli za lažnim idolima, svijetom i religijama zanovanim na sopstvenim djelima. Ljudi danas čine isto, odbijajući vodu života koju samo Krist obezbjeđuje, za suhe i prašnjave živote materijalizma i ugađanje sebi.

Isus je podsticao Samarićanku na izvoru da uzme od Njega vodu (vječnog) života, tako da nikada više ne ožedni, duhovno (Ivan 4:13-14). Oni koji vjeruju u Njega, nastavlja On da govori u Ivanu 7:38, će imati izvore žive vode koja će teći iz njih. Voda je prikladan i lako razumljiv simbol života. I kao što je fizička voda neophodna za održanje fizičkog života na zemlji, tako je živa voda od Spasitelja neophodna da održava vječni život s Njim. Isus je i hljeb života (Ivan 6:35) i izvor žive vode, koji održava svoj narod zauvijek.

Rijeka vode života iz Otkrivenja 22 je najvjerovatnije simbolični prikaz vječnog života koji Bog proviđa, dostupan svakome ko vjeruje u Krista.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je rijeka života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries