settings icon
share icon
Pitanje

Kakva je razlika između religije i duhovnosti?

Odgovor


Prije nego što ispitamo razlike između religije i duhovnosti, treba da definišemo ova dva termina. Religiju možemo definisati kao “vjeru u Boga ili bogove koji zahtijevaju obožavanje, a to se obično izražava ponašanjem i ritualima”, ili kao “određeni sistem vjerovanja, klanjanja itd. koji uglavnom uključuje etički kod”. Duhovnost možemo definisati kao “osobinu ili činjeničnu duhovnost, nefizičko stanje”, ili kao “dominantan duhovni karakter koji se izražava načinom mišljenja, životnim stilom itd; duhovna sklonost ili nota”. Ukratko, religija je skup pravila i rituala koji približavaju osobu Bogu, a duhovnost je usredsređenost na duhovne stvari i duhovni svijet, umjesto na fizičke tj. zemaljske stvari.

Najuvreženija zabluda o religiji je da je kršćanstvo samo još jedna u nizu religija poput islama, judaizma, hinduizma i sl. Nažalost, mnogi koji tvrde da su kršćani praktikuju kršćanstvo kao religiju. Za mnoge ono nije ništa više od skupa pravila i rituala koje čovjek mora da praktikuje kako bi nakon smrti otišao u nebo. To nije pravo kršćanstvo. Ono nije religija već dobar odnos sa Bogom, koji je posljedica vjere i priznanja da je Isus Spasitelj i Mesija. Kršćanstvo ima svoje rituale (krštenje, večera Gospodnja) i svoja pravila (ne ubij, volite jedni druge i sl.), ali oni nisu njegova srž, već su ishod spasenja. Kada primimo spasenje u Isusu Kristu, treba da se krstimo i na taj način proklamujemo svoju vjeru. Uzimamo večeru Gospodnju u znak sjećanja na Kristovu žrtvu. Slijedimo pravila zbog ljubavi prema Bogu i zahvalnosti za ono što je on učinio za nas.

Najuvreženija zabluda o duhovnosti je to da se ona javlja u mnogim oblicima i da su svi oni opravdani. Meditacija u neobičnim položajima tijela, zajedništvo sa prirodom, komuniciranje sa duhovima i sl. možda djeluje duhovno, ali takva duhovnost je lažna. Prava duhovnost je kada neka osoba ima u sebi Sveti Duh, što je posljedica spasenja u Isusu Kristu. Prava duhovnost su plodovi koje Sveti Duh rađa u životu takve osobe, a to su ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost i umjerenost (Galaćanima 5:22-23). Duhovnost je težnja ka tome da se bude što više nalik Bogu koji je duh (Ivan 4:24) i oblikovanje karaktera prema njegovom (Rimljanima 12:1-2).

Ono što je zajedničko religiji i duhovnosti je to da obje mogu da postanu pogrešan metod za uspostavljanje odnosa sa Bogom. Religija lako može da zamijeni pravi odnos s njim, ritualima koji ne odražavaju stav srca. Duhovnost može da zamijeni taj odnos vezom sa svijetom duhova. Obje mogu da budu lažni putevi ka Bogu, a često to i jesu. U isto vrijeme, religija može da bude korisna u smislu da ukazuje na činjenicu da Bog postoji i da imamo odgovornost prema njemu. Jedina njena vrijednost je u tome što pokazuje da smo grešni i da nam je potreban Spasitelj. Vrijednost duhovnosti je u tome što pokazuje da ne postoji samo fizički svijet. Ljudi nisu samo materijalna bića, oni imaju i dušu i duh. Okruženi smo duhovnim svijetom čijeg prisustva treba da budemo svesni. Prava vrijednost duhovnosti je u tome što ukazuje na činjenicu da, osim fizičkog svijeta, postoji nešto ili neko s kim treba da se povežemo.

Isus Krist je ispunjenje i religije i duhovnosti. On je taj prema kome imamo odgovornost i na koga religija ukazuje. S njim treba da se povežemo, što i jeste cilj prave duhovnosti.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kakva je razlika između religije i duhovnosti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries