settings icon
share icon
Pitanje

Razveden/a sam. Mogu li da se, prema Bibliji, ponovo vjenčam?

Odgovor


Mi često čujemo pitanja, poput: „Razveden/a sam iz tog i tog razloga. Mogu li ponovo da se vjenčam?“ „Ja sam bila razvedena dva puta – prvi put zbog preljuba mog partnera, drugi zbog neusklađenosti. Izlazim sa čovjekom koji je bio razveden tri puta – prvi put zbog neusklađenosti, drugi zbog preljuba koji je on počinio, treći zbog preljuba njegove žene. Možemo li se nas dvoje vjenčati?“ Na pitanja kao što je ovo je veoma teško odgovoriti jer Biblija ne ide u detalje vezano za različita scenarija za ponovno vjenčanje nakon razvoda.

Ono što možemo zasigurno znati je da je Božiji plan za bračni par da ostane u braku sve dok su oboje supružnika živi (Postanak 2:24; Matej 19:16). Jedini specifični razlog za ponovno vjenčanje je ako se razvod desio zbog preljuba (Matej 19:9), a čak se i o ovome debatovalo među Kršćanima. Još jedna od mogućnosti za rastavu je napuštanje – kad partner koji ne vjeruje ostavi partnera koji vjeruje (1. Korinćanima 7:12-15). Ovaj odlomak, ipak, ne navodi specifično ponovnu ženidbu/udaju, nego govori o vezanosti ostajanja u braku. Izgleda da bi i fizičko, seksualno ili ozbiljno emotivno zlostavljanje bili dovoljan razlog za razvod i moguće ponovno sklapanje braka. Biblija, međutim, ipak o tome ne govori specifično.

Mi znamo dvije stvari zasigurno. Bog mrzi razvod (Malahija 2:16) i Bog je milostiv i prašta. Svaki razvod je rezultat grijeha, bilo jednog, bilo oba partnera. Da li Bog prašta razvod? Apsolutno! To nije teže oprostivo nego bilo koji drugi grijeh. Oproštenje svih grijeha je moguće kroz vjeru u Isusa Krista (Matej 26:28; Efežani 1:7). Ako Bog oprašta grijeh razvoda, da li to znači da si slobodan da se ponovo vjenčaš? Ne neophodno. Bog ponekad pozove ljude da ostanu samci (1. Korinćanima 7:7-8). Na bezbračni status ne treba gledati kao na neko prokletstvo ili kaznu, nego na mogućnost da se služi Bogu cijelim srcem (1. Korinćanima 7:32-36). Božija riječ nam govori, ipak, da je bolje vjenčati se, nego izgarati od strasti (1. Korinćanima 7:9). Vjerovatno se ovo moze ponekad primijeniti i na vjenčanje nakon razvoda.

Dakle, možete li se ili da li biste se trebali vjenčati nakon razvoda? Ne možemo odgovoriti na to pitanje. Na kraju krajeva, to je između vas, vašeg potencijalnog partnera i, što je najvažnije, Boga. Jedini savjet koji možemo dati je da se molite za Božiju mudrost vezano za ono što bi On želio da uradite (Jakov 1.5). Molite otvorenog uma i iskreno tražite Gospodu da stavi svoje želje u vaše srce (Psalam 37:4). Tražite Gospodnju volju (Izreke 3:5-6) i slijedite Njegovo vodjstvo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Razveden/a sam. Mogu li da se, prema Bibliji, ponovo vjenčam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries