settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o razvodu i ponovnom braku?

Odgovor


Prije svega, bez obzira koji pogled neko ima na pitanje razvoda, važno je sjetiti se biblijskih riječi, iz Malahije 2:16a: “Jer ja mrzim otpuštanje žena – govori Jahve, Bog Izraelov”. Prema Bibliji, Božiji plan za brak je da to bude predanje za čitav život. “Prema tome, oni nisu više dva, nego jedno tijelo. Dakle: što je Bog sjedinio, neka čovjek ne rastavlja!” (Matej 19:6). Bogu je ipak jasno, s obzirom na to da brak uključuje dva grešna ljudska bića, da će se razvodi dešavati. U Starom Zavjetu, on je postavio neke zakone kako bi zaštitio prava razvedenih, posebno žena (Ponovljeni zakon 24:1-4). Isus je istaknuo da su ovi zakoni dati zbog tvrdoće ljudskih srca, ne zato što su oni bili Božija želja (Matej 19:8).

Polemika oko toga da li su razvod i ponovni brak dozvoljeni prema Bibliji, uglavnom se vrti oko Isusovih riječi u Mateju 5:32 I 19:9. Izraz “osim zbog bludništva” je jedina stvar u Pismu koja vjerovatno daje Božiju dozvolu za razvod i ponovni brak. Mnogi koji tumače razumiju ovu “rečenicu izuzetka” kao nešto što se odnosi na “bračno nevjerstvo” za vrijeme “zaruka”. Prema hebrejskom običaju, čovjek i žena su se smatrali vjenčanima čak i dok su još uvijek bili “vjereni”. Nemoralnost tokom tog perioda “zaruka” bi onda bila jedini valjan razlog za razvod.

Kako god, grčka riječ koja je prevedena kao “bračno nevjerstvo” (“bludništvo”) je riječ koja može da se odnosi na bilo koju formu seksualnog nemorala. To može da bude razvrat, prostitucija, preljub, itd. Isus vjerovatno govori da je razvod dozvoljen ako je počinjen seksualni nemoral. Seksualni odnosi su neodvojivi dio bračne veze “dvoje će biti jedno tijelo” (Postanak 2:24; Matej 19:5; Efežanima 5:31). Prema tome, kidanje te veze seksualnim odnosima van braka može biti dopušten razlog za razvod. Ako jeste, Isus je također imao ponovni brak na umu u ovom odlomku. Izraz “te se oženi drugom” (Matej 19:9) pokazuje da su razvod i ponovni brak dozvoljeni u slučaju rečenice izuzetka, kakvo god da je tumačenje. Važno je spomenuti da je jedino nevinoj strani dozvoljeno da se ponovo vjenča. Iako to nije tvrđeno u tekstu, dozvola za ponovni brak nakon razvoda je Božija milost za onoga protiv koga se zgriješilo, ne za onoga ko je učinio seksualni nemoral. Mogu postojati slučajevi kada je “krivoj strani” dozvoljeno da se ponovo vjenča – ali na takav koncept se nije mislilo u ovom tekstu.

Neko razumije 1.Korinćanima 7:15 kao drugi “izuzetak”, dopuštanje ponovnog braka ako se partner koji nije vjernik razvede od vjernika. Međutim, kontekst ne spominje ponovni brak, već samo kaže da vjernik nije vezan da nastavi da živi u braku ako partner koji nije vjernik želi da ga ostavi. Drugi tvrde da je zlostavljanje (partnera ili djeteta) valjan razlog za razvod, čak iako to nije navedeno na taj način u Bibliji. Dok to može da bude slučaj, nikad nije mudro pretjerivati u ocjenjivanju Riječi Božije.

Nekad se u polemici oko rečenice izuzetka izgubi činjenica da je ona, šta god da “bračno nevjerstvo” znači, dopuštenje za razvod, ne zahtjev za njega. Čak i kada je počinjen preljub, par može, Božijom milošću, da nauči da oprosti i da počne obnavljanje svoga braka. Bog nam je oprostio mnogo više. Sigurno možemo da slijedimo njegov primjer i oprositmo čak i grijeh preljuba (Efežanima 4:32). Međutim, u mnogim slučajevima, partner se ne kaje i nastavlja sa seksualnom nemoralnošću. Tada Matej 19:9 vjerovatno može da se primjeni. Mnogi, opet, gledaju prebrzo da ponovo stupe u brak nakon razvoda, kad Bog možda želi da ostanu sami. On ponekad poziva osobu da bude sama, kako njena pažnja ne bi bila podijeljena (1.Korinćanima 7:32-35). Ponovni brak nakon razvoda može biti opcija u nekim okolnostima, ali to ne znači da je to jedina mogućnost.

Uznemirujuće je da je stopa razvoda među nominalnim Kršćanima skoro isto toliko visoka kao i u nevjernom svijetu. Biblija je više nego jasna u tome da Bog mrzi razvod (Malahija 2:16) i da bi obnovljenje i oproštenje trebalo da budu obilježja života vjernika (Luka 11:4; Efežanima 4:32). Kako god, Bog je svjestan toga da će se razvodi dešavati, čak i među njegovom djecom. Razveden i/ili ponovno vjenčan vjernik ne bi trebalo da se osjeća ništa manje voljenim od strane Boga, čak i ako njegov razvod i/ili ponovni brak nije pokriven mogućom rečenicom izuzetka u Mateju 19:9. Bog često koristi čak i grešnu neposlušnost Kršćana da izvrši velike stvari.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o razvodu i ponovnom braku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries